Kankala: 40 jaar in de bres voor straatkinderen

Kankala: 40 jaar in de bres voor straatkinderen

De vzw Vrienden van Kankala bestaat 40 jaar en dat wordt gevierd op zaterdag 26 mei. De vereniging is ontstaan in Heusden, binnen de muren van de Bouworde. 40 jaar geleden veroorzaakten oorlogen grote armoede in Kananga, een stad in het midden van Congo RDC. Veel kinderen kwamen op straat terecht. Door een dom voorval op de markt in Kananga wordt een groep straatkinderen door de lokale bevolking uitgesloten en verjaagd. Een 20-tal van hen kraakte daarop een scoutspand in de wijk Ndesha. Enkele bouwbroeders - het huidige Sibo in de Kapelstraat - trokken zich hun lot aan en zo ontstond ‘Kankala’.

Eerst ging alle aandacht naar opvang, huisvesting, voeding en verzorging, daaruit groeide dan het Centrum voor Sociale Re-integratie Kankala. Het project groeide de voorbije decennia en zo verschoof de aandacht naar de totaalaanpak van de problemen van straatkinderen. Personeel én vrijwilligers werken ook aan de re-integratie van het kind in familie of maatschappij. Maar ze hebben natuurlijk nood aan (financiële) ondersteuning en daarom werd in de Bouworde de VZW Vrienden van Kankala opgericht.

 Voor de viering trekt de vereniging op zaterdag 26 mei wel even naar O.C. Sint-Ferdinand in Lummen. Daar wordt om 11 uur een mis opgedragen door een Afrikaanse priester en opgeluisterd door het Afrikaans koor 'Les voix du Christ". Om 12u15 is het tijd voor het aperitief en moambe, een Congolese maaltijd. Om 14u30 spreekt Miya Durwael-Dammans over verleden, heden en toekomst van de Crs.Kankala terwijl journalist Peter Verlinden de situatie in Centraal-Afrika schetst. Aansluitend volgt een receptie. Alles over het feestprogramma vind je hier.40002