Het weer: weekend wordt kouder

Het is wel bijzonder aangenaam om op deze zonnige manier verwend te worden zo vroeg in het voorjaar. Dankzij de invloed van een krachtig hogedrukgebied kan het zonnige en vooral bijzonder warme lenteweer nog even aanhouden.  Op het einde van de week verandert het weer echter stilaan en het weekend wordt een flink stuk kouder met toenemende regenkansen.
Vandaag wordt het, na wat ochtendnevel, zonnig en warm bij maxima rond 19 graden. Misschien kan nog net 20 graden bereikt worden. Er staat bovendien weinig wind.
Morgen komen er vanuit het noorden wolkenvelden opzetten. De zon krijgt daarbij steeds minder ruimte. Dit heeft ook zijn gevolg op het kwik, dat stagneert op een graad of 16.
Vrijdag is een zwakke storing verantwoordelijk voor veel bewolking. Een drupje motregen is daarbij niet uitgesloten, al zijn de neerslaghoeveelheden nog beperkt. Het wordt kouder bij 13 of 14 graden.
Zaterdag trekt een storing over onze streken met veel wolken en wat lichte regen of motregen. Later in de namiddag volgen er opklaringen. Het kwik gaat nog wat achteruit bij 12 of 13 graden.
Zondag staat er een onaangename noordwestenwind, die vooral veel wolken over onze streken aanvoert. Een enkele bui is niet uitgesloten, maar vaak is het wel droog. Het kwik komt op de normale waarde voor de tijd van het jaar uit bij 12 graden. Helaas zal dat na de erg warme periode, nogal koud aanvoelen.
Na het weekend is het wisselvallig en eerder fris bij maxima rond 12 of 13 graden. De neerslagkansen zijn vrij hoog. Halfweg de week is het enige tijd wat droger met de invloed van een zwak hogedrukgebied.  Het wordt ook iets zachter bij 14 graden. (Michel Nulens - Meteoservices) 10179