Zorghuis Limburg gaat samenwerken met ziekenhuis

Zorghuis Limburg gaat samenwerken met ziekenhuis

Het Zorghuis Limburg in Koersel heeft vandaag een overeenkomst gesloten met het Sint-Franciscusziekenhuis. In mei 2017 opende het Zorghuis zijn deuren. Gasten met een levensbedreigende aandoening zoals bijvoorbeeld kanker kunnen er terecht voor een verblijf van kortere of langere duur. Nu is er een operationele samenwerkingsovereenkomst die vooral gericht is op een vlotte verwijzing en terugverwijzing, een aanbod van opleidingsmogelijkheden vanuit het ziekenhuis aan de coördinatoren en vrijwilligers van het zorghuis en waar nodig ook logistieke ondersteuning. 

"Vanuit het ziekenhuis kunnen patiënten met een levensbedreigende aandoening die voldoende zelfredzaam zijn verwezen worden naar het Zorghuis, waar zij in goede handen zijn. Wanneer de zorgnoden van de gasten die in het zorghuis verblijven te hoog worden is een vlotte opname in het ziekenhuis zonder wachttijden mogelijk", zegt Luc Geutjes van het Zorghuis. 

Familiesfeer

In de mooie tuin van het Zorghuis zitten Louis en Rita te genieten van de zomerzon. Kanker gooide hun leven overhoop. Louis Meekers uit Heusden verblijft al een tijdje in het Zorghuis om te bekomen na een operatie. 
"Ik ben hier veel beter als thuis, hier moet je niet werken en heb je niets tekort. Eten, rusten en slapen dat is alles wat we hier moeten doen. De moed erin houden, dat is het enige wat we kunnen. Er helpt niets meer om de kanker te genezen, ik weet niet hoelang ik nog heb. Hier word ik heel goed verzorgd en omringd."  Rita Franssen uit Helchteren is al sinds eind oktober in het zorghuis en is ondertussen al flink 'op haar stukken gekomen'. "Na de operatie aan mijn longen ben ik door het SFZ doorverwezen. Hier vind je de rust en alle hulp die nodig is. Het is een fantastisch verblijf, het is één hechte groep in een familiale sfeer en de gasten verstaan elkaar omdat we met hetzelfde probleem zitten". 

Nog beter bekend

Het Zorghuis draait momenteel op een grote groep vrijwilligers. Het huis hoopt nu op een erkenning Kortverblijf Type 2 om de werking nog te professionaliseren. "Wij zijn ervan overtuigd dat we met deze en andere samenwerkingen in de toekomst de opdracht en doelstellingen van het Zorghuis steeds beter waarmaken. We hopen ook onze bekendheid bij de bevolking te verbeteren, niet alleen bij potentiële gasten, maar ook om vrijwilligers en structurele sponsors te bereiken", zegt Luc Geutjens nog. (foto's Hans Put)


69787