Zeker 1.000 wandelaars op wandeldag in Eversel

Zeker 1.000 wandelaars op wandeldag in Eversel

Wandelsport Vlaanderen en Wandelend Paal hebben het echt wel getroffen met het weer vandaag voor 'Vlaanderen Wandelt Lokaal'. Zoals aangekondigd is Eversel het ankerpunt voor heel Vlaanderen vandaag, een eer die de organisatoren van Wandelend Paal kregen naar aanleiding van hun gouden jubileum. Rond de middag zat het aantal wandelaars al in de buurt van de 1.000. Als ankerpunt had in Sint-Baaf ook een VIP-ontvangst plaats, met niet alleen de voorzitters van heel wat wandelverenigingen, ook Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke en burgemeester Mario Borremans waren present.

Welzijn

Namens Wandelsport Vlaanderen vzw benadrukte Nathalie Didden dat wandelen goed is voor het welzijn en de veerkracht en dat ook wandelcoaches kunnen ingeschakeld worden. Ze moest peter Regi Penxten verontschuldigen, die uitgerekend in eigen gemeente verstek moest laten gaan wegens opnames in het buitenland. Vlaams minister Wouter Beke is vorig jaar zelf lid geworden van de vereniging en wandelt bijna dagelijks, met zijn hond. Ook hij onderstreepte het belang van wandelen voor welzijn en gezondheid, en pleitte om ook naar de bakker en slager te voet gaan, in deze tijd is dat ook nog goed voor de portemonnee. Vlaanderen ondersteunt trouwens het plaatsen van wandelwegwijzers met stappen. Beke vindt dat alle gemeenten de mooie plekjes die tijdens corona zijn ontdekt, moeten vasthouden en zelfs uitbuiten. Burgemeester Mario Borremans had zijn wandeling er al opzitten toen hij arriveerde. Hij dankte het jarige Wandelend Paal voor de jarenlange samenwerking. Hij ondervindt ook dat tijdens het wandelen mensen vriendelijker zijn tegen elkaar.

Minder deelnemers en leden

Voorzitter Eddy Broos van Wandelend Paal zei dat zijn organisatie in het groene Eversel een vaste stek heeft gevonden, omdat in Paal zo'n accomodatie niet aanwezig is. Hij stelde vast dat alle organisaties op minder deelnemers dan pre-corona kunnen rekenenen, en vroeg zich af of er meer anders gewandeld wordt, dan wel er meer 'zwarte' - niet-betalende - wandelaars meestappen. Ook voorzitter Lieven Hostens van Wandelend Vlaanderen moest vaststellen dat er minder deelnemers zijn aan de verschillende activiteiten. In de coronaperiode is het aantal leden gedaald van 62.000 naar 57.000, maar ondertussen staat de teller alweer op 59.000. Daarom is de voorzitter optimistisch gestemd en denkt in de komende jaren naar een nieuwe piek van het ledenaantal te groeien. 72859