Tip van de Bib: Wendy Wauters

Tip van de Bib: Wendy Wauters

Sarah van de bibliotheek tipt ons deze week "De geuren van de kathedraal: de overweldigende 16de eeuw in Antwerpen" van Wendy Wauters.

Korte inhoud

Waarom durfden de Antwerpenaren op zomerdagen hun kathedraal niet in? Beschermde wierook echt tegen de pest? En wat waren de drie vrouwen van plan die afgehakte vingers onder het altaar verstopten?

Wendy Wauters laat je 16de-eeuws Antwerpen ontdekken op geheel unieke wijze, met name door de ogen, oren en neus van de mensen van toen. Het kloppende hart van de stad was de kathedraal, waar diepgelovige parochianen het pad kruisten met koekenbakkers, hondenslagers en veehandelaars. Niet meteen wat je van een religieuze ruimte verwacht? Wacht tot je leest over het gekmakende heen-en-weer-geloop bij de tientallen zijaltaren, terwijl de lijkgeur uit de grafputten opsteeg.

Dit boek is een duizelingwekkende zintuiglijke ervaring en biedt een totaal nieuwe kijk op de gloriejaren van Antwerpen. Het laatste hoofdstuk sleurt je zelfs mee naar 20 augustus 1566, die fatale zomerdag waarop ook de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal ten prooi viel aan de Beeldenstorm.
Dit boek roept via de zintuigen de menselijke verhalen en de gedachtewereld van toen weer helemaal tot leven, zodat je er bijna middenin lijkt te staan.78728