Tip van de Bib: Elena Ferrante

Tip van de Bib: Elena Ferrante

Deze week krijgen we van de bib een tip voor niet één maar ... vier boeken: de Napolitaanse romans van Elena Ferrante. Het is echt prachtig om te lezen over de complexe vriendschap tussen de twee best friends Elena en Lila. Je volgt hen gedurende hun kindertijd, volwassen leven en als oudere dames met op de achtergrond de geschiedenis van Napels en Italië. Vriendschap is iets delicaat, zo blijkt uit het boek …

De boeken waren zo'n groot succes dat er natuurlijk een tv-serie van gemaakt werd: op VRT.nu kan je seizoen 2 bekijken en in de bib vind je de dvd van het eerste seizoen.

Korte inhoud (boek 1)

Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder studeren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.

De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.


67286