'Straatverlichting doven en temperatuur naar 19°'

'Straatverlichting doven en temperatuur naar 19°'

Ook de gemeente Heusden-Zolder is klaar met een plan dat de energiekosten moet drukken. "Het grootste verbruik  ligt binnen ons eigen patrimonium. Daarom sporen we met een interne communicatiecampagne onze mensen aan tot het doven van de lichten bij het verlaten van de ruimte, het sluiten van binnendeuren en het uitschakelen van elektronische apparatuur aan het einde van de dag. De campagne zou deze week opgestart worden", legt burgemeester Mario Borremans uit.

Om grotere resultaten te boeken sluit de gemeente zich aan bij het masterplan van Fluvius om de openbare verlichting te doven tussen 23 uur en 5 uur. Maar dat moet dus afgesproken worden binnen het cluster van West-Limburgse gemeenten waarin Heusden-Zolder zit. De gemeente heeft op dit moment 20,8 % van de straatlampen vervangen door LED's, tegen 2030 moet dat voor de volledige straatverlichting zijn.

Grootverbruikers

"We weten perfect welke gebouwen de grootverbruikers zijn en daartegen ondernemen we de meeste maatregelen zoals totaalrenovatie of afstoting. Het oude schoolgebouw van Beekbeemden was onze tweede grootste gasverbruiker. Het nieuwe gebouw van De Leerplaneet is bijna energieneutraal en hier is geen gasketel meer geïnstalleerd. We waren dus al aan het verduurzamen", licht de burgemeester toe.


De temperatuur in de openbare gebouwen wordt teruggeschroefd tot 19°C, het personeel krijgt een fleecetrui van de gemeente om zich tegen de koude te wapenen. Daarnaast komen er kleine acties zoals het beter afstellen van sensoren, het minder breed openen van schuifdeuren en LED-verlichting in onze gebouwen.

Gebouwen en zonnepanelen

De gemeente kijkt vooral op langere termijn. "We willen tegen 2030 ons energieverbruik met 55% verminderen met gerichte acties. Zo zijn we bezig met onze langetermijn renovatiestrategie waarbij we bekijken welke gebouwen van ons gemeentelijk patrimonium een totaalrenovatie ondergaan en welke energetische maatregelen het beste resultaat opleveren. We bekijken waar we onze installaties van zonnepanelen kunnen uitbreiden en op welke nieuwe locaties we panelen kunnen plaatsen. Ook zijn we bijna klaar om energiedelen op te starten zodat we onze eigen opgewekte energie maximaal kunnen gebruiken", besluit burgemeester Borremans.75430