Sortering per kleur in Optimo-systeem loopt goed

Sortering per kleur in Optimo-systeem loopt goed

Sinds de omschakeling op het ophaal- en sorteersysteem van Optimo, komen bij het nieuwe sorteercentrum in Beringen dagelijks 70 vrachtwagens met 330 ton afval toe. Dat is vandaag gezegd bij een bezoek aan de sorteerinstallaties. Zoals in heel wat andere Limburgse gemeentes en Diest kunnen ook de inwoners van Heusden-Zolder sinds begin januari hun afval om de twee weken in vijf kleuren zakken buitenzzetten. Daar rezen heel wat vragen over. "Maar die zakken worden wel degelijk gescheiden in deze nieuwe installatie in Beringen. Er zijn nog wel wat kinderziekten maar al bij al loopt het sorteren op kleur goed", zegt voorzitter Luc Wouters van Limburg.net  tijdens een rondleiding.

Camera's herkennen kleuren

De vijf kleuren van afvalzakken worden gesorteerd via camera's en de vijf stromen worden uiteindelijk gescheiden afgevoerd. De grijze zakken blijven in Beringen voor verbranding, de blauwe, gele, groene en oranje zakken worden elders verwerkt. De zakken zijn nu veel steviger dan de vorige generatie en dat maakt dat ze niet gemakkelijk scheuren, niet in de vrachtwagens en niet in de gigantische sorteermachine. Maar zonder scheuren of afval dat uit de zakken valt, kan het momenteel nog niet.

Zakken goed sluiten

"Er is nog wel een probleem waar we continu aan werken om dat nog te verbeteren. Het grootste euvel is dat mensen de zakken te vol doen en niet goed sluiten. Dan valt het vuil er vaak uit", zeg Stefan Geenen van Bionerga dat het restafval verwerkt en omzet in energie in zijn biostoominstallatie. Limburg.net gaat nu nog meer sensibiliseren om het afval goed en afgesloten op straat te zetten. Ondertussen draait het systeem volop. "De verwachtingen worden ingelost: er is minder CO2 uitstoot, er worden minder kilometers afgelegd met de vrachtwagens en het scheelt ook een beetje in arbeidsuren. Daarom zijn onze prijzen sinds 2012 niet meer verhoogd", zegt Luc Wouters. (foto's Hans Put)72634