Rozen zijn een eeuwige inspiratiebron

Rozen zijn een eeuwige inspiratiebron

Al duizenden jaren zijn rozen de inspiratiebron voor dichters en liedjesschrijvers, voor tuinarchitecten, ze sieren werkmanshuizen en kasteeltuinen, ... Ook Michel Oyen, voorzitter van De Rozenkring, is al van  jongsaf gefascineerd door rozen en al 30 jaar is hij bezig met de uitbouw van zijn eigen rozen- en plantentuin in Boekt. De Rozenkring is in 1997 gestart op Domein Bovy en telt meer dan 400 leden in heel Vlaanderen. De vereniging publiceert elk seizoen een rijkelijk geÏllustreerd tijdschrift met veel praktische informatie en tips, ze organiseert snoeicursussen, ... in coronatijd gaf Michel Oyen een webinar dat door meer dan 1400 mensen werd gevolgd. Zelf is Michel erkend als internationaal keurder op wedstrijden, om de haverklap gaat hij naar het buitenland om wedstrijden, telers, beurzen, enz. te bezoeken. 

300 soorten

In zijn eigen tuin staan naar schatting 1.000 rozenstruiken en boompjes, alles samen een 300-tal soorten. De meeste zijn afkomstig uit Duitsland, maar ook uit andere noordelijke landen, de soorten die in het zuiden ontwikkeld zijn, beginnen het hier nu stilaan goed te doen door de klimaatverandering. De rozen dragen allemaal prachtige namen, verwijzend naar exotische drankjes, plaatsen, koninginnen, ... Er is bijvoorbeeld een 'Better Times', ontwikkeld tijdens corona. Ze hebben ook allemaal hun eigen verhaal. Zo staat er een mooie gele roos uit Oekraïne. "Toen de oorlog uitbrak, werd de infrastructuur van een rozenteler beschadigd. Daarop heeft de gekende groothandel Kordes een actie opgezet met een online verkoop. In amper vijf uur tijd werden 10 miljoen rozen uit Oekraïne verkocht."


"Ik kies zoveel mogelijk voor bijzondere rozen, ook voor exemplaren die ziekte- en hitteresistent zijn. Ik sproei niet, ik gebruik alleen maar bladversterkende middelen op basis van zeealgen of aminozuren. Ik kies ook voor kleur- en hoogtecontrasten, en probeer de zintuigen te prikkelen. Daarom zet ik ook andere planten in de tuin. En ook veel soorten irissen, die hebben veel gemeen met rozen, met ook veel kleuren- en vormschakeringen. Michel kan trots uitpakken met verschillende rozen die hij zelf heeft ontwikkeld, dat doet hij door kruising en door het enten van struiken. En zo is ook zijn tuin voortdurend in evolutie. Op dit moment staan veel rozen in bloei, goed voor een rijk kleuren- en geurenpallet. En binnenkort ontvouwen zich weer andere knoppen.
www.derozenkring.be77690