Romeinse woonerven en waterputten op Mortelveld

Romeinse woonerven en waterputten op Mortelveld

De archeologische opgravingen op het Mortelveld zijn achter de rug, de site wordt nu terug afgedekt. Een hele zomer lang zijn archeologen van de Group Van Vooren, samen met studenten, aan de slag geweest om een terrein van 3,5 ha te exploreren. En ze zijn erg enthousiast over de vondsten: woonerven uit de Romeinse tijd met hoofd- en bijgebouwen en ook waterputten. En verspreid over de hele site zijn ook woonerven gevonden die terug te brengen zijn van de ijzertijd tot de middeleeuwen. Bij die middeleeuwse nederzetting is ook een waterput gevonden.

Uitzonderlijk

"Wat echt uitzonderlijk is, zeker voor zandig Vlaanderen, is dat we met een hele grote Romeinse site te maken hebben en anderzijds dat de waterputten die we hier hebben opgegraven zeer groot waren. Die zaten ook diep in de bodem en waren ook opvallend goed bewaard, met houten constructies. Bovendien hebben we in die putten ook heel wat materialen gevonden. Het aardewerk was ook opvallend goed bewaard. Die vondsten gaan ons helpen om een verhaal te maken van hoe dat de mensen vroeger geleefd hebben", vertelt verantwoordelijke Ward Decraemer.

"De voorwerpen in de waterputten zijn bijvoorbeeld Romeins aardewerk dat richting eerste of tweede eeuw na Christus gaat, en dat kan aanwijzigingen geven van hoe de mensen leefden en welk voedsel ze nuttigden. Interessant met zulke putten is dat wij ook een volledige landschapsconstructie kunnen maken omdat we onder in het sedement van de putten heel wat organisch materiaal als pollen terugvinden. Zo leren we welke vegatie aanwezig was, of er akkers in de buurt aanwezig waren, welke gewassen ze verbouwden. Met al die elementen die we op 3,5 ha vonden kunnen we een heel groot aandeel van de geschiedenis van de omgeving en van Heusden-Zolder aanvullen", aldus Ward Decraemer.

Nu heeft de Group Van Vooren ongeveer 2 jaar de tijd om een rapport uit te werken. Ondertussen wordt vondsmateriaal gewassen, alle monsters en stalen worden uitgezeefd, vondsten worden opgestuurd naar laboratoria voor specifieke gerichte dateringen. (foto's Group Van Vooren en Julien Maebe)78511