Raad krijgt reconstructie van de gebeurtenissen

Raad krijgt reconstructie van de gebeurtenissen

Als bijkomend punt aan de gemeenteraad gaf burgemeester Mario Borremans (GOED) een gedetailleerd overzicht van de gebeurtenissen van vorige zondag tot vanavond. Hij benadrukte dat de aanleiding - de auto's met vlaggen - niet had kunnen voorkomen worden, omdat er vooraf geen enkele indicatie was dat de groep PKK-sympathisanten naar hier zouden komen. Hij deed uit de doeken hoe de situatie in de Kolderstraat op grondgebied Houthalen escaleerde en herhaalde verschillende keren de rol van oproepen en opruiende taal via social media.  Groepen die van elders onderweg waren, konden nog worden tegengehouden. Hij had schepen Engin Özdemir (Vooruit) opgeroepen om te komen bemiddelen. Waarnemend zonechef Kris Janssen deed uit de doeken hoe politie Carma de lead nam - gezien het op grondgebied Houthalen was - maar dat er een goede samenwerking was tussen beide zones. Vervolgens werd het politioneel interventieplan afgekondigd en kwamen in twee golven telkens 14 ploegen - of 28 manschappen - uit andere zones bijstand leveren. Ook de federale politie kwam ter hulp. 

Crisisoverleg

Burgemeester Borremans belegde samen met zijn collega Yzermans een eerste crisisoverleg zondagavond, daar werd ook met het ziekenhuis afgesproken om gewonden te triëren om een overbelasting te voorkomen. Maandagochtend was er een tweede crisisoverleg in aanwezigheid van de procureur. Daar werd afgesproken tot overleg met en toezicht op moskeeën en scholen en tot oprichting van de taskforce die het onderzoek en de beelden blijft opvolgen. Verder zijn ook aan de 101-centrale namen doorgegeven van potentieel bedreigde mensen, zodat in geval van een oproep snel kon ingegrepen worden. Maandag in de vooravond zorgde dan de provocatie door een man uit Düsseldorf voor heel wat commotie op de Koolmijnlaan. De politie voorkwam een escalatie, maar omdat er veel volk op de Koolmijnlaan was en de toestand gespannen was, werd opnieuw het politioneel interventeplan afgekondigd en werd een deel van de straat afgesloten. In het commissariaat van Heusden-Zolder was ook een commandopost ingericht. Auto's die van elders onderweg waren, zijn vooral aan de afritten van de snelwegen onderschept. 

Gisteren was er ook een overleg tussen burgemeester Mario Borremans en het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. De imams is gevraagd om mee ter plekke te gaan om hun invloed aan te wenden. Vandaag in de late namiddag is er in Houthalen-Helchteren overleg geweest, samen met Turken en Koerden. Daar is afgesproken om de jongeren op te roepen tot kalmte om ze zo tegen zichzelf te beschermen. De aanwezigheid van extra politie blijft gehandhaafd. De onderzoeken lopen nog volop, maar burgemeester Borremans gaf een overzicht van de resultaten tot nu toe: 16 gerechtelijke en 14 bestuurlijke pv's zijn opgemaakt, 10 wagens zijn in beslag genomen, voorlopig zijn 7 daders herkend, 9 personen zijn gearresteerd.

N-VA: geen conflicten importeren

Vanuit de N-VA stuurde Herwig Hermans een bedankje naar de politie. Hij vond ook dat we geen conflicten vanuit het buitenland naar hier moeten importeren, maar wilde er binnen de gemeenteraad ook geen politiek issue van maken. Hij had enkele informatieve vragen zoals naar de aanpak van de politie en de opvolging binnen de scholen waar begin van de week ouders uit schrik hun kinderen thuishielden. Volgens schepen van Onderwijs Marleen Hoydonckx (GOED) was ook daar de angst ingeboezemd door de berichten op social media. Daardoor overwogen scholen zelfs even om te sluiten, maar ze vonden het beter te opteren om toch open te gaan.  

Vlaams Belang: 't loopt uit de hand

Dan stak Jan Jans (Vlaams Belang) - na felicitaties aan de politie en het ziekenhuis - het vuur aan de lont. Hij vond dat toeterende bruiloftstoeten, razende auto's met knalpotten, geblokkeerde straten bij voetbalkampioenschappen en verkiezingen en vuurwerkbommen op oudjaar evenzeer provocaties waren als de autokaravaan van zondag. Hij stelde vast dat overal Turkse en Palestijnse vlaggen hangen, maar dat andere blijkbaar niet getolereerd worden. Hij vond dat het uit de hand loopt met sommige jongeren die geen respect hebben voor wetten en waarden, die zelfs privémilities vormen om auto's klem te rijden en die beletten dat inwoners kunnen gaan en staan waar ze willen. 

Vanuit de meerderheid hadden  Eddy Pools en Engin Özdemir (beiden Vooruit)  lof voor de serene tussenkomst van de N-VA-oppositie maar ze hadden geen goed woord voor Jans Jans van Vlaams Belang. Zij verweten hem polarisering en het recupereren van deze zaak voor verkiezingsdoeleinden. Volgens Özdemir vergeleek hij internationaal erkende vlaggen met die van een terrorist en is dat onaanvaardbaar.80515