Meer dronken bestuurders betrapt

Meer dronken bestuurders betrapt

De politieploegen moesten vorig jaar in Heusden-Zolder 6.373 interventies afwerken, dat zijn er gemiddeld 17,4 per 24 uur, een lichte daling in vergelijking met de voorbije twee jaar. Zo blijkt uit het jaarverslag van de politie dat zopas van de persen is gerold. Aan de schoolpoorten werden 424 toezichten gehouden, het grootste aantal van de afgelopen 5 jaar, maar de zonechef Geert Luypaert drukt erop dat door het grote aantal scholen dagelijks toezicht niet haalbaar is. Vorig jaar zijn 261 diefstallen gemeld, dat is het niveau van 2006, in 2007 ging het nog om 308. Ook de inbraken zijn lichtjes teruggelopen: van 139 naar 131 terwijl dat cijfer volgens Geert Luypaert in andere zones stijgt.

13 auto’s en 7 motoren zijn ontvreemd, waarmee de lijn van de vorige jaren wordt doorgetrokken, maar het aantal gestolen fietsen en bromfietsen piekt tot 120. 98 fietsen zijn gevonden en door het grotere aantal gemerkte tweewielers kwamen er 21 terug bij de eigenaar terecht, da’s toch al het dubbele van 2007. Er zijn 60 drugsfeiten vastgesteld en ook dat zit op het gemiddelde van de vorige jaren. Wel is er een lichte stijging bij het bezit en gebruik van drugs, dat heeft ook te maken met gerichte controles. Er is binnen de politie trouwens een team opgericht dat de acties nog zal opdrijven.

                                                            dronken


Wat de ongevallen betreft, lijkt de jongste jaren de bodemkoers van ongevallen met gewonden bereikt te zijn, daar zijn dus extra inspanningen nodig. Voor het eerst in drie jaar zijn er ook 4 verkeersdoden gevallen in Heusden-Zolder, daar tegenover staat dat het aantal ongevallen met zwakke weggebruikers laag was. Opvallend is dat zowel bij de BOB-controles als de ongevallen meer dronken bestuurders betrapt worden, maar dat is dan weer het resultaat van de systematische alcoholcontroles. Vrijdag is de gevaarlijkste dag op de weg. Opvallend tenslotte zijn ook de 45 tussenkomsten bij familiale problemen, waarmee meestal geweld gepaard ging.2844