Lieske en Henri nemen afscheid van het Slekkenhof

Lieske en Henri nemen afscheid van het Slekkenhof

Café het Slekkenhof aan de Koerselsebaan, sluit vanavond definitief de deuren, na bijna 40 jaar. Op 6 juni 1982 opende Lieske het café, zij was er eigenlijk de bazin, haar man Henri sprong eerst bij in zijn vrije tijd en nog meer na zijn pensionering. "Het waren nog de gouden tijden van de dorpscafés", herinnert Lieske zich. "Hier is ook iedereen altijd gekomen, oud en jong. 't Heusdens Volksteater heeft in ons zaaltje jarenlang gerepeteerd, de Duivenbond had hier zijn vast lokaal en motorclub MC Mascotte organiseerde van hieruit heel wat motortochten. Zelfs gisteren zijn nog leden van de Chiro hier geweest om afscheid te nemen." 

Populaire grill

In het café stond ook een grill, dat was de eerste tien jaar Henri zijn terrein. "Ik haalde het vlees rechtstreeks bij mijn broer Louis, die in 't dorp een beenhouwerij had. In de weekends was het vaak niet bij te houden, samen met Louis zijn beenhouwerij ben ik daar later mee gestopt. De regels veranderden ook." "Eigenlijk waren wij de voorloper van de koffiehuisjes", vindt Lieske. "We hebben  hier ook nooit problemen gehad, ik heb nooit iemand moeten buitenzetten. Maar in de loop der jaren is het allemaal fel veranderd in het cafelandschap. Vroeger had Heusden-Centrum tien cafés, we hadden toen de Elfkroegentocht, de elfde was een tent op het Willibrordusplein. Maar nu zijn er regels en beperkingen voor alles, wij hebben altijd democratische prijzen gehanteerd, terwijl alles meer en meer om geld draait. Zo verdwijnen stilaan de gewone cafés. En da's jammer." 

Afscheid

Vandaag kwamen de trouwe klanten nog eens langs voor een laatste pint. Straks zullen Lieske en Henri de deur sluiten en het licht doven met gemengde gevoelens. "Iets wat je zolang hebt gedaan en het contact met de klanten ga je uiteraard missen, maar 't is mooi geweest en met alles wat er tegenwoordig gebeurt, kunnen we er ons mee verzoenen."71428