KBC-Nacht: Belgische en buitenlandse toppers

Het is nu aftellen naar de Nacht van de Atletiek morgen in De Veen en tegelijk een oog op de barometer houden,. De organisatoren hebben op het laatste moment nog een 110 meter horden toegevoegd aan het programma, om 19 uur. Bedoeling is Damien Broothaerts een extra kans te geven om zich te plaatsen voor het WK in Berlijn, woensdag bleef Broothaerts in Luik 10 hondersten boven de kwalificatietijd. Bij de mannen geeft Kristof Beyens forfait op de 200 meter waardoor twee olympische finalisten Brian Dzingai (Zimbabwe) en de Brit Chistian Malcolm de aandacht naar zich trekken. De 400 meter geeft aan Kevin Borlée en Cedric Van Branteghem de kans om zich te meten met specialisten als de Australiër Joel Milburn en de Amerikaan Jamaal Torrence.

Op de 800 meter is de Keniaan Ruben Bett weer favoriet, Thomas Matthys mikt nog op het WK-minimum. Op de 1500 meter vallen vooral de Ethiopiër Mekkonen, de Marokkaan Iguider en de Ameriaan Myers op. Een Keniaanse sneltrein wordt verwacht op de 5000 meter met Lucas Rotich en Jacob Chesari die dit jaar al toptijden liepen. Krijn Van Koolwijk en Pieter Desmet - met hazen - mikken op een WK-minimum op de 3000 meter steeple, maar ze zullen wel niet in de buurt geraken van Taher Mubarak uit Bahrein. Nu Kevin Rans met de polstok richting WK mag, kan hij bevrijd springen in Heusden en het opnemen tegen Steven Lewis en Jeng Alhaji. In het kogelstoten is de bronzen medaille van Peking, de Wit-Rus Andrei Mickhnevich present net als de toppers Martin (Australië) en Robberts (Zuid-Afrika). Speerwerper Tom Goyvaerts krijgt sterke buitenlandse tegenstand.

                                                            Vrouwen

Bij de vrouwen neemt ex-olympisch kampioenen Nesterenko het op tegen enkele sterke Amerikaansen. Op de 200 meter krijgt Olivia Borlée kwaaie klanten met Muriel Hurtis, Bianca Knight en Cydonie Mothershill. Eén van de koninginnenummers wordt de 800 meter met - zoals eerder aangekondigd - Olympische kampioene Pamela Jelimo. Op de 1500 meter zijn heel wat loopsters aan elkaar gewaagd: Corrigan, Donohoue en Hamblin om er maar enkele te noemen. Op de 100 meter horden kunnen Eline Berings en Elisabeth Davin zich meten met een sterke buitenlandse tegenstand. Met tweevoudig wereldkampioene Jana Rawlinson uit Australië heeft Heusden een absolute topper voor de 400 meter op de kop getikt, zij staat tegenover Elodie Ouedraogo. En wat te vinden van de 3000 meter steeple met wereldkampioene (Russin) Yekaterina Volkova en de Ethiopische Sofia Assefa? In het hoogspringen krijgen we vier atletes die al over 1m90 gingen te zien: Lavern Spencer, Katerina Ibraguen, Nicole Forrester en Karina Vuknova. Als er morgen een Belgisch record valt, dan waarschijnlijk dat van het hinkstapspringen. Svetlana Bolshakova zit in bloedvorm en verbrak haar record al tweemaal. Met Catherine Timmermans en Sara Aerts nemen 2 sterke dames deel aan het kogelstoten.

2915