Het weer: tropisch weekend

Tussen depressies ten westen van Ierland en hogedrukgebieden over Balkan, wordt in een zuidelijke luchtstroming lucht van subtropische oorsprong naar onze streken gestuurd. Het kwik klimt de volgende dagen vlot over de tropische grens van 30 graden. Ook na het weekend volgen nog een aantal warme dagen, al doet het kwik een stapje terug.
Vandaag is het bijzonder warm bij maxima rond 30 of 31 graden. De zon domineert tot deze achter de horizon verdwijnt en het blijft ook in de avond nog lang warm.
Morgen komen er nauwelijks of slechts enkele wolken voor, waardoor de zon de atmosfeer optimaal kan opwarmen. Maxima van 32 of 33 graden zijn hierbij mogelijk en er is niet al te veel wind.
Zondag lijkt wel de warmste dag op rij te worden bij te verwachten kwikstanden van 33 of 34 graden. Sommige weerkaarten zien zelfs nog een graadje meer. In de nacht bestaat er een kleine kans op een onweerachtige bui.
Maandag schuift een verzwakte storing over onze streken met tijdelijk meer wolken. Uit deze bewolking is een lokale bui niet uitgesloten, al is het meestal wel droog. In het tweede deel van de namiddag verdwijnt de buienkans en is er meer zon. Maxima rond 28 graden.
Dinsdag zijn er flinke zonnige perioden, maar ook enkele wolkenvelden. Het kwik kan evenwel oplopen tot 29 graden en het blijft overwegend droog tot de avond. In de avond nemen de neerslagkansen toe.
Woensdag kan een storing in de voormiddag voor wat neerslag zorgen, maar nadien is er opnieuw ruimte voor de zon.
De dagen nadien zijn eerst droog, maar in het weekend kunnen storingen onze streken mogelijk bereiken en de kans op regen en buien wordt groot. Bovendien wordt er koelere lucht aangevoerd, waarbij het kwik slechts rond 20 graden uitkomt en er ook een einde komt aan de hittegolf. (Michel Nulens - Meteoservices)11194