Het weer: ijskoude wind!

Het weer: ijskoude wind!

Depressies en storingen komen de volgende 48 uur opzetten vanuit het zuidwesten en verdrijven stilaan de winterkou over onze streken. In het weekend volgt er algemene dooi, maar voor het zover is wacht er nog een ijskoude dag met een erg schrale wind en de werkweek wordt afgesloten met sneeuwval.
Vandaag is het uitermate zonnig, maar het blijft erg koud bij maxima onder het vriespunt. Bovendien staat er een matige tot soms vrij krachtige en vooral erg schrale oostenwind, met rukwinden tot 50 km/u.
Morgen is het opnieuw bijzonder koud in de ochtend bij minima rond gemiddeld -8 graden. In de Kempen kan het tot -10 graden vriezen en in de Ardennen zijn minima mogelijk van -18 graden. De zon moet vandaag concurrentie dulden van wolkenvelden, die vanuit het zuiden komen opzetten. In de vroege uren kan een sneeuwvlokje vallen aan de Franse grens, maar nadien blijft het overal droog. Er staat een ijskoude wind uit het oosten met windstoten tot 60 km/u.
Vrijdag zorgt een storing voor veel wolken met lichte sneeuwval. Tijdelijk kan er wat aanvriezende regen vallen. Er kan gemiddeld tussen 1 en 3 cm sneeuw vallen. Maxima rond 2 graden.
Zaterdag is het mistig in de ochtend. Nadien wisselen wolken af met enkele opklaringen. Bij maxima rond 8 graden dooit het algemeen. In de Ardennen smelt de sneeuwlaag stilaan.
Zondag kan er wat regen in de ochtend vallen. Nadien is het overwegend droog en zijn er opklaringen. Met 11 graden laten we de winter helemaal achter ons.
Na het weekend houden zachte luchtstromingen de maxima meestal rond 10 of 11 graden. Wolken domineren echter vaak en de neerslagkansen nemen toe. Het lijkt erop dat de winter nu definitief voorbij is. (Michel Nulens - Meteoservices) 39240