Fred Brouwers schreef boek over musici in WO II

Fred Brouwers schreef boek over musici in WO II

Gisteren is in de Dossinkazerne in Mechelen het boek 'Beethoven in de Bunker' van Fred Brouwers voorgesteld. Fred is een autoriteit als het gaat om klassieke muziek, we kennen hem als Klara-presentator, van de Koning Elisabethwedstrijd en de jongste jaren als inleider op de Muze-concerten in de kerk van Zolder. Hij heeft in het verleden al meer boeken geschreven. Deze keer ging hij op zoek naar het leven en werk van 20 componisten en uitvoerders van klassieke muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Joodse muziek

Geen toeval want het bleek dat Hitler - naast het feit dat hij één van de meest gruwelijke figuren uit de geschiedenis was - ook hield van klassieke muziek. Toen de Russen na de oorlog zijn bunker in Berlijn leegmaakten, troffen ze daar een grote platencollectie aan. Eén van de Russische militairen, ook een muziekliefhebber, is jaren later met de platencollectie naar buiten gekomen. En het bleek dat er ook heel wat werk van Joodse componisten en uitvoerders bijzat. Dat hield Hitler al die tijd verborgen in zijn bunker.

Niet zwart-wit

Het boek bevat 20 verhalen van evenveel componisten, dirigenten en uitvoerders, van Beethoven tot Hasselaar Paul Douliez, de vader van actrice Yvonne Lex. Hij maakte een bocht van socialist naar SS-er. En zo bleek de ene componist het regime eerder goedgezind, de ander kwam in een concentratiekamp terecht, of nog anderen gingen regelrecht in het verzet. Uit zijn opzoekingswerk heeft Fred Brouwers zelf geleerd, dat in de oorlog lang niet alles zwart-wit was zoals vaak gedacht, dat blijkt ook uit de 20 verhalen die hij neerschreef. 'Beethoven in de Bunker - Musici onder het nazisme: vereerd, verbannen, vergast' is uitgegeven door Epo en ligt vanaf nu in de boekhandel.

50115