Enthousiasme voor Belgen, Kenianen erg snel

Enthousiasme voor Belgen, Kenianen erg snel

Er was meer volk aanwezig op de KBC-Nacht dan vorig jaar, de formule met de gratis toegang voor iedereen heeft dus vrij goed gewerkt. En hoewel de jongste jaren de grote internationale namen niet meer van de partij zijn, zorgden de Belgische atleten voor spanning en zijn er heel wat buitenlandse nationale records gevestigd.  De meeting werd slechts enkele keren door wat regen geteisterd, alleen de laatste 5000 meter-atleten van het nachtprogramma kregen de volle lading. 

Eén van de topnummers was de 400 meter vrouwen, gewonnen door Cynthia Bolingo in 50.89. In haar zog liep collega Belgian Cheetah Helena Ponette een persoonlijk record van 51.71. Naomi Van Den Broeck liep een seizoensbeste van 51.95 terwijl Hanne Claes strandde op 52.75. Veel enthousiasme ook voor Alexander Doom die de 400 meter heren won voor de Nederlander Isayah Boers en een andere Belg Florent Marbille.

Luid toegejuicht werden ook Ruben Verheyden en Jochem Vermeulen op de 1500 meter, beiden plaatsten zich voor het WK in Boedapest. En meer nog, met hun tijden van 3:33.77, en 3:34.16 nestelen ze zich op plaatsen twee en vier van de Belgische besttijden ooit. De zege was voor de Amerikaan Cooper Teare. Bij de vrouwen op de 1500 meter waren de Kenianen de sterksten. Op de 800 meter had Tibo De Smet gerekend op het olympisch minimiem. Dat is niet gelukt, deels door de wind en deels door de verschroeiende start van drie Kenianen. De Smet kon toch nog derde eindigen. De Duitse Jana Marie Becker was de snelste bij de vrouwen op de 800 meter.

Het polstokspringen werd zoals verwacht een duel tussen Eliza McCartney en Nina Kennedy, beiden gingen over 4.63 m maar strandden op 4.73 m, geen olympisch minimum dus. De Egyptenaar Ihab Abdelrahman gooide de speer 83m71, onze landgenoot Timothy Herman wierp met de steun van het publiek 79m81. De 100 meter mannen was voor Cejhae Greene terwijl op diezelfde afstand bij de vrouwen de Luxemburgse kampioene Patrizia Vanderweken won. Bij de vrouwen op de 1500 meter waren de Kenianen het sterkste.

De Zweed Max Hrelja knalde zich naar winst op de 110 meter horden, onze landgenoot Michael Obasuyi eindigde meer dan verdienstelijk derde. De 100 meter horden voor vrouwen was voor de Australische loopsters Hannah Jones en Celeste Mucci, derde werd Anne Zagré, net voor Noor Vidts, die deze week terugkeerde uit blessure. De Nederlandse Cathelijn Peeters maakte helemaal haar favorietenrol waar in de 400 meter horden. De winst in de twee 5000 meter nummers van het hoofdprogramma ging naar Kenia en Zuid-Afrika. (foto's Ann Jordens)78045