DOORPRIKT: Park met uitdagingen en vraagtekens

DOORPRIKT: Park met uitdagingen en vraagtekens

 Park Terlaemen, onder die naam gaat Circuit Zolder dus een nieuwe toekomst tegemoet. Net zoals het aantal directeurs zijn de toekomstplannen de afgelopen decennia niet op één hand te tellen. Deze keer lijkt het anders, een breder plan waar lang over gedacht en aan gesleuteld is en dat vooral rekening houdt met een aantal realiteiten.
Zo zal Zolder altijd een racecircuit blijven, maar er is de tanende belangstelling voor de autosport. Grote events als de DTM kleuren niet meer de kalender en de Belcar krijgt in zijn huidige formule amper nog 20 wagens aan de start. In de toekomst zal de autosport noodzakelijkerwijs moeten elektrificeren, goed voor het milieu maar de echte autofreaks kicken op het scheurende geluid en de geur van verbrande benzine. 

Andere realiteit is de opkomst van nieuwe sporten zoals padel  waar het aantal beoefenaars exponentieel blijft stijgen. Vraag is alleen in een maatschappij die gedomineerd wordt door modetrends of die populariteit blijft aanhouden. Daarom is het belangrijk de nieuwe hal als multisportcomplex te voorzien. 

De fiets speelt ondertussen een hoofdrol in toeristisch en sportief Limburg en daarvan heeft de circuit-site zich de voorbije jaren tot het kloppend hart ontpopt. Het Cycling Experience Center kan dus op geen betere plek neerstrijken en de fietsbrug kan de zoveelste parel aan de kroon van het fietsroutenetwerk worden. Alleen zal de toegankelijkheid tijdens races wellicht moeten beperkt worden anders wordt het een zwartkijkerstribune. 

Het funpark met de elektrische crosswagentjes en het Adventure Park in het groen spelen dan weer in op de belevingscultuur die in het vrijetijdsgebeuren zo’n belangrijke rol heeft opgeëist.  Dat er moderne kantoorgebouwen en horeca mochten komen in plaats van de historisch gegroeide koterijen – die voor velen ongetwijfeld hun charme en veel herinneringen herbergen – ligt ook voor de hand. Voor evenementenhal The Barn zal dan weer een serieus tandje mogen bijgestoken worden om die het hele jaar door rendabel te maken.

En dan is het nog het hotel. Zonder discussie is daar behoefte aan: van bezoekers en deelnemers aan de events, teams die komen trainen in de Velodroom of de BMX-track, maar ook van gewone fiets- en wandeltoeristen, zakenmensen of congresgangers die ongetwijfeld in de locatie nog een meerwaarde vinden. Maar daarvoor moet je een investeerder vinden, die wordt gezocht en we begrijpen dat er al gesprekken zijn. Maar eerder waren er ook al pogingen om een hotel onder te brengen in het Centraal Magazijn en wordt nog een investeerder gezocht voor een hotel bij Villa Zwart Goud. Weliswaar aan de andere kant van de gemeente, maar hoe dan ook is het voor investeerders in deze tijd geen evidente beslissing.

Dat geldt ook voor de financiering van heel het project Park Terlaemen. Dat is gespreid in de tijd gepland, maar in dit volatiel economisch tijdperk wordt alles heel snel duurder. Vraag het maar aan de ontwikkelaars van de Velodroom. Zullen ook de nodige vergunningen bekomen worden zonder valkuilen of tegenkanting? Tenslotte zijn er nog de bezoekerscijfers. Zonder twijfel gaan al die projecten na hun realisatie voor extra bezoekers zorgen, maar laat ons vooral niet dezelfde fout maken van heel wat nieuwe projecten elders in het land en de bezoekersprognoses overschatten en zo met een kater achterblijven. 

Veel vragen nog dus die de volgende jaren concrete antwoorden moeten krijgen. Maar de belangrijkste uitdaging lijkt dat de ontwikkelaars van Park Terlaemen voor zichzelf de lat zo hoog mogelijk leggen en voor de bezoekers de drempel zo laag mogelijk houden. (Dirk Reynders)
Reacties op Facebook85766