DOORPRIKT: Moet Bovy nog in kabouters geloven?

DOORPRIKT: Moet Bovy nog in kabouters geloven?

Toen Bovy de afgelopen jaren lag te verkommeren, was het een bron van wrevel en ergernis, en nu de gemeente het weer in handen heeft, lijkt het domein de gemoederen nog meer te beroeren. Dat mag, dat moet zelfs, het bewijst dat velen de voormalige parel in het hart dragen. Alleen moeten we even diep ademhalen en de zaken rustig benaderen.

Dat er in een RUP krijttekeningen voor de toekomst worden getrokken, is maar logisch. En dat daarin de mogelijkheid wordt gelaten om als zogenaamde vierde wal, ooit iets te bouwen, is verstandig. Het zou pas dom zijn om voor de komende 30 jaar alle ontwikkelingen te blokkeren. Maar sinds de mogelijkheid van een hotel met 60 kamers en 4 verdiepingen als voorbeeld werd gelanceerd, waart dat als een spookbeeld rond en is het voor sommigen een obsessie geworden.

Nu, de tijd van het klossen met koterijen is voorbij. Als je een hotel laat zetten, dan moet het rendabel zijn en dus voldoende capaciteit hebben. Alleen bestaat er momenteel geen marktstudie die daar de behoefte aan bewijst. En bovendien, waarom zou dat dan persé op Bovy moeten komen? Ook wij koesteren het bestaande historisch-architectonisch karakter van het domein, en huiveren bij de gedachte aan een modern gedrocht zoals ze ook al op Herkenrode hebben neergezet. En die 4 verdiepingen lijken al helemaal een letterlijke en figuurlijke schaduw over de rest te werpen. Daarom, voorzie nu de mogelijkheid om er ooit iets aangepast te bouwen waar behoefte aan blijkt, maar laat dit nu rusten, het is al moeilijk genoeg om weer leven te blazen in de bestaande infrastructuur.

Kabouters en geiten

Met nostalgisch te hunkeren naar het verleden, schieten we ondertussen niet veel op. De roep om een nieuwe geitenboerderij en kabouterpad, is een uiting van een gebrek aan inspiratie en frisse ideeën. De fauna en flora, in wisselwerking met De Wijers, bieden voldoende mogelijkheden om eigentijdse educatieve activiteiten en recreatieve attracties uit te bouwen die het voor jong en oud de moeite maken om in elk seizoen langs te komen. Daar heb je een globale visie voor nodig.

Heel wat verenigingen én ondernemers staan te trappelen om mee in dat verhaal te stappen, de gemeente moet ook naar hen luisteren, meer nog dan naar studiebureaus. Maar ook moet iedereen beseffen dat Bovy geen voogdijgebied is waar een dorpsraad of belangengroep bepaalt wat kan en niet mag. Dat horeca en middenstand van Bolderberg er mee de vruchten van plukken is hen van harte gegund. Tegelijk moet Bovy het park van Heusden-Zolder blijven, gedragen door organisaties, scholen en inwoners van heel de gemeente. En daar heb je inderdaad meer voor nodig dan een pannenkoek met stroop. (Dirk Reynders – Internetgazet Heusden-Zolder)
(reacties op Facebook)
31677