DOORPRIKT: Geen zand erover

DOORPRIKT: Geen zand erover

Midden in al de COVID-zorgen viel deze week een onverwachte beslissing in het Remo-dossier. Vlaams minister van natuur en leefmilieu Zuhal Demir geeft geen nieuwe milieuvergunning zodat de stortplaats niet kan uitbreiden richting Heusden-Zolder en ze dus dichtblijft. De minister haalt daarvoor een heel aantal redenen aan. Die werden nog versterkt door de cijfers waaruit blijkt dat het grootste deel van het gestorte afval op Remo van buiten Limburg afkomstig is. Daarbovenop kwam deze week – met al dan niet toevallige timing - aan het licht dat de milieu-inspectie eerder dit jaar een hoeveelheid illegaal gestort medisch materiaal op Remo had ontdekt. Group Machiels legt de schuld bij de firma die het afval stortte, maar is wel zelf beboet. Zulke vaststellingen voeden alleen maar de stadslegendes over allerlei gevaarlijk en illegaal afval dat er in de loop der jaren zou zijn gedumpt.

De Limburgse Milieukoepel, al decennia de luis in de pels van Remo, trekt ook in dit verhaal weer aan het langste eind. In zowat alle milieuconflicten van de voorbije decennia haalden de natuur- en milieuorganisaties het in dossiers en beslissingen klaargestoomd door uitgebreide kabinetten, administraties, advocatenkantoren en bedrijven. En dat steeds met wetten en decreten in de hand. Hoe komt het dat die geoliede administraties en duurbetaalde specialisten de lacunes in de besluitvorming niet zien die de groene jongens wel op tafel gooien?
 
Maar goed, voortijdig triomferen is nooit verstandig. Vooreerst zal de Group Machiels zich niet uitgeteld in de touwen laten hangen, ze heeft alleszins de middelen om in het tegenoffensief te gaan. Vergeet daarnaast niet dat de inwoners van Lindeman en Lillo ook de voorbije maanden - terwijl de stortplaats dicht was - last hadden van geurhinder. En wat met die gigantische hoeveelheid afval die er in de ondergrond ligt opgeslagen? Kan die daar blijven liggen in de toekomst? En ja, we moeten ook deemoedig toegeven dat we allemaal afval voortbrengen, wat moet daarmee? Op het vlak van voorkomen en recycleren hebben zowel particulieren als bedrijven nog een hele weg te gaan, we moeten het dus ergens kwijt. Ook verbrandingsovens, composteerinstallaties, ... krijgen allemaal tegenwind van de buurten waar ze gepland worden. Dus neen, het probleem is nog niet van de baan. En zowel de deputatie als de minister zullen nog wel dossiers op hun tafel krijgen. 

Opvallend was afgelopen week wel hoe stil het bleef bij de vele politici en werkgeversorganisaties die zich altijd als verdedigers van Remo hebben opgeworpen. Staan ze perplex over de tweede verrassende knoop die de minister – na De Groene Delle – in korte tijd heeft doorgehakt? Zelfs haar grootste tegenstanders moeten knarsetandend toegeven dat minister Demir in een jaar tijd meer beslissingen pro natuur heeft genomen dan haar voorgangers in de afgelopen drie legislaturen. Het zal bij de enen de grimmige sfeer alleen maar aanwakkeren en bij de anderen de vraag naar dialoog versterken. (Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
Reacties op Facebook

66367