DOORPRIKT: Dromen mag, maar niet naïef zijn

DOORPRIKT: Dromen mag, maar niet naïef zijn

Er zijn opnieuw twee grote projecten in de maak voor Zolder-Centrum, ze staan weliswaar nog niet in de steigers maar de metamorfose van de dorpskern wordt alleszins in de volgende legislatuur doorgetrokken. De gemeente laat de privésector beide sites ontwikkelen zonder de regie uit handen te geven, verstandig.

Vooreerst komt er - zoals altijd al gepland - een nieuwbouw op de plaats waar nu nog het oude CVO staat. Logisch, buiten archief- en stapelruimte heeft het gebouw geen functie meer, het is tot op de draad versleten en zowel technisch als esthetisch niet meer van deze tijd. Er zullen hoe dan ook appartementen komen, gelukkig niet alleen dure luxeflats, maar ook 20 sociale woningen. Onderaan wordt winkelruimte voorzien waarbij gedacht wordt aan een buurtsuperette. Tja, in deze tijd moet je niet teveel rekenen op vestigingen van nieuwe handelszaken, tenzij je ze elders wegtrekt. En de retailsector kreunt nu al onder het overaanbod van warenhuizen. In Heusden-Centrum zijn de voorbije jaren ook al zulke pogingen mislukt.

Dan is er nog de zogenaamde vierde wand: de golvende grasvlakte waar het oude gemeentehuis destijds is gesloopt, krijgt ook een bouwproject. Nu kun je vragen stellen bij nog meer verharding - een fenomeen waarin Heusden-Zolder slecht scoort - en bij nog meer aantasting van de open ruimte. Maar er valt ook wat te zeggen voor de argumenten van het schepencollege om het centrum te versterken en dat ook te visualiseren. Trouwens, de essentie van kernversterking is dat je meer bewoners naar het centrum haalt en daarvoor heb je woningen nodig.

In zijn intenties spreekt het gemeentebestuur ook over één of meerdere horecazaken. Elke inwoner van Zolder zal meteen hoera roepen, alleen zitten we met een andere economische realiteit vandaag. Overal zien we een verschraling van de horeca en verdwijnen authenthieke horecazaken. We moeten toch geen tekeningetje maken bij hetgeen de jongste jaren in Heusden gebeurt bijvoorbeeld. Met het débacle van het Woutershof in het achterhoofd, zijn we wat achterdochtig geworden als het schepencollege horecaplannen ventileert. 't Is niet omdat ze zondag tijdens Rondje Bestuur met een schortje aan pintjes serveren, dat ze zich plots tot horecastrategen ontpoppen. 

Maar laten we nu vooral afwachten met welke ideeën en visies de projectontwikkelaars op de proppen zullen komen. Het feit dat er op meerdere momenten inspraak van de bevolking is voorzien, kan ook bijdragen tot een gedragen toekomst en kan misschien veel ongenoegen zoals bij andere plannen elders in Zolder-Centrum voorkomen. En dan kan iedereen er achteraf samen een pint op drinken, hopelijk.
Dirk Reynders, Internetgazet Heusden-Zolder
(Reacties op Facebook)77607