DOORPRIKT: Blind getrouwd?

DOORPRIKT: Blind getrouwd?

Als het over politieke honkvastheid gaat, vertoeft Heusden-Zolder deze legislatuur voortdurend in de degradatiezone. De vele kleurveranderingen van de politici hebben het politieke landschap in een regenboogachtige waas doen verzinken. We zijn dus wel wat gewoon, maar de verrassing die CD&V en Groen ons serveren met hun huwelijksintentie, slaat toch wel alles. Hebben ze zich laten inspireren door het tv-programma Blind Getrouwd? De bruidstaart was er, maar of er vooraf veel relatiedeskundigen zijn geraadpleegd, valt te betwijfelen.

Zelf beweren ze niet over één nacht ijs te zijn gegaan, terwijl ze tegelijk toegeven dat de verleidingsfase amper drie weken duurde. En hoewel CD&V en Groen nu uiteraard vooral gemeenschappelijke doelstellingen naar voor schuiven en beweren dat ze de potentiële valkuilen hebben besproken, blijft het voor buitenstaanders toch iets hebben van vreemd huwelijk. Beide partijen hebben zich de afgelopen decennia bewogen aan een andere kant van het politieke spectrum. Het progressieve Groen zette zich traditioneel af tegen de vrij conservatieve Christen-Democraten, en ook nu nog kunnen ze op Vlaams niveau vaak het bloed drinken van de CD&V-minister van leefmilieu, om maar één voorbeeld te nemen.

Wat drijft hen dan in Heusden-Zolder in elkaars armen? Heel eenvoudig, de hunkering naar de macht. Van CD&V kun je dat nog begrijpen, ’t is altijd al een partij geweest die mee het beleid wilde maken. Maar het huidige Groen komt amper piepen en de enige ervaring van hun kandidaten bestaat uit wat aanwezigheden op publieksstoelen van de weinig stichtende gemeenteraadsvergaderingen. 6 jaar geleden gaf Groen forfait voor de verkiezingen na de exodus van hun kopstukken uit de partij uit onvrede met de provinciale partijlijn in het Remo-dossier. Je weet wel, het ‘Closing the Circle’-verhaal waarin zowat alle partijen – van links tot rechts – uit de hand van Group Machiels eten.

Maar nu hebben Groen en CD&V zich dus verstrengeld in een opportunistische paringsdans. CD&V zou graag mee in een volgende coalitie stappen maar weet niet of het voldoende zetels zal halen om daarbij zijn eisen te stellen. De christendemocraten bestuderen natuurlijk ook de peilingen waarin de Groenen erop vooruitgaan. Bovendien kan het huidige Groen– al dan niet in de voetsporen van moederkloek Almaci - op nogal wat Turkse aanhang bogen in Heusden-Zolder. En die is van een numerieke goudwaarde in de kiesstrijd, vraag het maar aan de socialisten.

Ondanks zijn groeiende populariteit zal Groen op zich wellicht ook niet sterk genoeg uit de kiesstrijd komen om geïnviteerd te worden aan de onderhandelingstafel. Vandaar dat ze blijkbaar al tevreden waren met een 5de en 6de plaats op de lijst, slecht onderhandeld als je het mij vraagt. Vroeger was de SP.A de geprivilegieerde partner, en wat Groen Heusden-Zolder ook beweert, affaires als die in Hasselt en Antwerpen hebben het vertrouwen aan de linkerzijde danig geschokt en nu ziet het gras er aan de andere kant groener uit.

Dus dan maar oranje-groen, die kleurencombinatie hebben we niet meer gezien sinds FC Helzold, een club die ook haar heil zocht in een samenwerking met vroegere rivalen, maar ’t liep faliekant af. Benieuwd of dit huwelijk 6 jaar standhoudt, zonder relatiebemiddeling. (Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
Reacties op Facebook
38983