Digibank HZ werkt helpt iedereen digitaal op weg

Digibank HZ werkt helpt iedereen digitaal op weg

Het gemeentebestuur start de Digibank Heusden-Zolder op. En project waar Vlaanderen - het Departement Werk en Sociale Economie - bijna 490.000 euro steun aan geeft. De hele COVID-periode heeft de digitale evolutie versneld maar ook de kloof tussen verschillende bevolkingsgroepen benadrukt. “Met de Digibank Heusden-Zolder wil het lokaal bestuur een antwoord bieden op de vergrotende digitale kloof en inwoners hierin ondersteunen” zegt schepen Isabelle Thielemans (CD&V). "Digibank Heusden-Zolder zal in januari volledig operationeel zijn. Vanaf dan kunnen inwoners die er nood aan hebben een laptop uitlenen als ze een kleine waarborg betalen en deelnemen aan een starterscursus. Bij eventuele hardware- of softwareproblemen staat de Digibank Heusden-Zolder altijd paraat."

Gratis vormingen

Daarnaast helpen gratis vormingen op maat kwetsbare inwoners op weg. Ook verenigingen, bedrijven en organisaties vanaf 5 personen kunnen een beroep doen op de Digibank Heusden-Zolder voor opleidingen op maat. Tot slot duiken er vanaf 1 januari in de hele gemeente digipunten op: de bibliotheek, Kameleon Huis van het kind, Dienstencentrum De Zandloper… allemaal plaatsen die veel bezocht worden. Elke werkdag is er 1 digipunt open waar je terechtkan met al je vragen over werken met digitale toestellen of toepassingen. Een app installeren, bestanden uploaden, e-mails versturen… een gespecialiseerde werknemer leert het je. 
De Vlaamse jobbonus versnelde de opstart van de Digibank Heusden-Zolder. Iedere werknemer die minder dan € 2500 bruto verdient, heeft er recht op. Maar voor die jobbonus heb je een bankrekeningnummer nodig gekoppeld aan de toepassing ‘Mijn Burgerprofiel’. Daarom kunnen digitaal kwetsbaren al vanaf 8 november terecht in het digipunt in de bibliotheek. Elke dinsdag van 16 tot 18.30 uur en woensdag van 13 tot 15 uur, tot het einde van het jaar. De andere digipunten openen hun deuren in januari. 

Solliciteren?

Voor de organisatie van de Digibank werkt de gemeente samen met CVO de Verdieping, Ligo LiMiNo en VDAB. Wie denkt zelf als expert een steentje te kunnen bijdragen, kan ten laatste op 15 november solliciteren via www.heusden-zolder.be. De voorwaarde die aan de Vlaamse steun is gekoppeld, is dat de Digibank eind 2024 1.000 individuele inwoners moet bereikt hebben.75717