De Week van de Waarheid

De Week van de Waarheid

"Ze hemmen 'm tegenne muur gezatte," ik werd vorig weekend opgeschrikt door die uitspraak in Heusden-Dorp. Het moet immers zowat geleden zijn van rond de Tweede Wereldoorlog dat hier nog mensen tegen de muur zijn gezet. Maar 't bleek deze keer geen fysieke executie, eerder een geschiedkundige, want ze doelden op het beeldje van Graaf de Theux dat een nieuwe plaats heeft gekregen tegen de muur achter de bib. Voordien stond hij tussen oud-gemeentehuis en bib maar met alle bewegingen in het centrum moest een nieuwe plek worden gezocht.

En zo is de graaf dus tegen de muur beland. Toegegeven, sowieso is het tijdperk dat Heusden en Zolder werden geregeerd door graven en baronnen vanuit hun kastelen achter de rug. Dat geldt bij uitbreiding zelfs voor de meeste plaatsen in het land nu ook het Knokse boegbeeld graaf Lippens naar de eeuwige adel is heengegaan. En elke burgemeester een standbeeld geven, zou natuurlijk teveel van het onesthetische zijn, maar een staatsman die mee aan de wieg van het land stond, verdient meer respect. Als de Vlaams-nationalisten in de meerderheid hadden gezeten, konden we nog begrip opbrengen voor zijn nieuwe excentrische plaats, de man was immers hét boegbeeld van de Belgicisten en unionisten. Maar nu? 

Het is bovendien ook alleen maar een beeldje van zijn hoofd. Alsof ze het snel hebben opgeraapt achter een guillotine en vervolgens op een cilinder geplaatst. Klaar om af te vuren richting vergetelheid. Aan de overzijde van de kerk ligt hij begraven in het monumentale familiegraf. Ook dat ligt te verkommeren. Al moeten we daarbij niet altijd richting gemeenschap kijken. De gemiddelde inwoner van deze gemeente trekt tenslotte ook minstens één keer per jaar met een borstel en een bloemetje naar het graf van zijn familieleden.

En de bevolking zou ook een beetje meer kennis mogen krijgen van zijn geschiedenis. Zou in het onderwijs niet eens een uurtje van de geschiedenisles kunnen besteed worden aan het lokale verleden? Misschien een beetje tijd uitsparen op de verschillende sarcofagen die de Egyptische mummies bedekken. (Rik D. Dorpsfilosoof)
68032