De velo centraal in de kunst

De velo centraal in de kunst

In kunstgalerij De Mijlpaal is zondag de tentoonstelling 'Velo' geopend. Velo verwijst naar de actie ‘Heusden-Zolder fietst naar Congo', waarmee onder meer het Sint-Franciskusziekenhuis een ziekenhuis in het Congolese Panzi ondersteunt. Eén van de speerpunten in die actie is een jaarlijkse fietshappening. Een deel van de opbrengst gaat naar dat project. Maar naast het sociale aspect wil 'Velo' ook een lichtvoetige tentoonstelling zijn met af en toe een ernstig doordenkertje. Lut Maris van De Mijlpaal nodigde een aantal kunstenaars, vormgevers en fotografen uit om zich voor een werken of werken te laten inspireren door de fiets. Op korte tijd gingen ze allemaal aan de slag en het resultaat is een verrassend amalgaan van werken over fietsen of vervaardigd met fietsonderdelen.

Sommige kunstenaars verrassen ronduit door de manier waarop ze hun eigen pad even verlaten om het fietsverhaal naar voor te brengen, anderen zijn bijzonder creatief met wielen of onderdelen. Je treft er bijvoorbeeld schitterende handtassen vervaardigd uit afgedankte binnenbanden, minifietsjes gemaakt van een combinatie van glas en onderdelen, Iris Mondelaers die een 'wiel' verwerkt in een juweel, enz. De tentoonstelling omvat drie delen: Het eerste deel toont de foto’s over koersend Vlaanderen uit het boek ‘Wielervolk’ van Marc Steculorum. Het tweede deel brengt de werken van hedendaagse kunstenaars en vormgevers samen en in een derde deel staan Afrika en Congo centraal.

Deelnemende kunstenaars zijn Sara Bomans, Dirk Boulanger, ‘Concrete’ ‘all-round creative’, De ELF, Gal, Marcel Hoeben, Takeshi Ito, Marc Janssens, An Lanckman, Jean Meirlaen, Iris Mondelaers, Ralph Müller, Monique Muylaert, Herman Muys, Willy Peeters, Hui Qin Peng, Polman & Woodburn, Mo Ramakers, Roger Raveel, Thierry Renard, Ick Reuvis, Joep Salden, Peter Vanbekbergen, Willy Van de Velde, Wheels-on-Fire, Jan Willem van Breugel, Els Vos en Gaston Wuestenbergs. De expo loopt tot 14 juni en is open vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur of na afspraak. Er zijn nog enkele randactiviteiten gepland, daarover later meer. www.demijlpaal.com
2182