De terugkeer van Left Hand Georges

De terugkeer van Left Hand Georges

Left Hand Georges alias Georges Veltjen heeft een nieuwe CD, 'Tribute to Woody Guthrie', zijn derde album en meer nog een nieuwe start na een zwarte periode in het leven van één van de laatste zwervende Belgische artiesten. De voorbije 15 jaar leefde hij in Portugal maar ook daar gaat hij nu een punt achter zetten. Hij wil de draad van zijn bestaan als muzikant en kunstenaar weer ten volle opnemen.

Heusdenaar Georges Veltjen speelde op zijn 12de al gitaar en op de kunstacademie kreeg hij de raad op zijn eentje verder te doen om andere invloeden te mijden. Georges woonde later in Hasselt, maar werd het leven op een appartement beu. "Ongeveer 15 jaar geleden ben ik in mijn camionette Portugal gaan doorkruisen. Tot ik een mooie stek vond op 17 km van Coimbra."

5 tentoonstellingen

Ondertussen had hij veel opgetreden, eerst als straatzanger, waarna hij automatisch werd gevraagd in restaurants. "En mijn schilderijen werden ook heel erg geapprecieerd. Ik heb veel geëxposeerd in culturele centra, vaak kochten de steden dan ook een schilderij. Toen Coimbra culturele hoofdstad van Portugal was, had ik 5 tentoonstellingen ineens lopen, ik kon zelf niet meer volgen. Ik heb er veel vrienden onder de kunstenaars, zo hebben we een soort collectief met 15 en onze werken gaan continu in een groepstentoonstelling het land rond. Zelfs in Berlijn hangt werk van me."

Our Friend Alzheimer

Toch wil bescheiden Georges niet teveel opscheppen over zijn werk dat op veel plaatsen gesmaakt wordt. "Ik werk graag met kleuren, daarvoor zijn de zon, de blauwe lucht en de bloemen in Portugal erg inspirerend. De jongste jaren schilder ik vooral abstract. Veel schilders, ook in Portugal, zijn bang om met kleuren te werken, volgens kenners is het niet evident om kleuren evenwichtig te gebruiken." Het werk van Georges Veltjen is ook geëngageerd. "Mijn titels van schilderijen geven een al dan niet dubbelzinnige boodschap, of een provocatie mee. Zo heb ik eens een jaar lang maandelijks een schilderij gemaakt onder de noemer "Our Fried Alzheimer' met telkens een ander aspect van die ziekte. In een katholiek land als Portugal stoot je daarmee op taboes hoor. Nadat ik die 12 werken later in het Begijnhof van Diest had tentoongesteld, kocht de psychiatrische kliniek heel de collectie."

Verdriet

Georges leidde een gevuld en creatief leven in Portugal. "Ik was er aanvaard, en bij iedereen welkom, tot de burgemeester toe. Respect is iets wat je moet afdwingen. Maar in augustus vorig jaar overleed mijn vriendin aan kanker. De periode voordien was ik al gestopt met werken, 't ging niet meer door de miserie en het verdriet. Ondertussen bleef ook mijn derde CD, het eerbetoon aan Woody Guthrie onafgewerkt liggen. Maar nu een jaar verder, kan alles stilaan weer op gang komen. Ik heb met mijn zwerfwagen in het gezelschap van onze hond Nero wat rondgezworven, onder meer door Griekenland. De CD is nu af, en ik ga ook weer beginnen schilderen. Daarin hoop ik mijn verdriet te kunnen verwerken, en ja, dat kan ook in kleuren. Ik zal trouwens nog veel mogen produceren de komende periode, want ik ben gevraagd om volgende zomer tentoon te stellen in een project in de buurt van de Franse Pyreneeën. Ik werk ook onderweg."

On the road again

Nu zijn vriendin er niet meer is, wil Georges zijn huis in Portugal verkopen, zijn caravan heeft hij al aan de plaatselijke gemeenschap geschonken. "Een enige kans voor die mensen die nog echt arm zijn om ook op vakantie te gaan. Ik zou graag een boot kopen en daarmee rondvaren, als ze maar groot genoeg is om op te leven, te schilderen en te musiceren. Bij mijn vrienden in Portugal mag ik ook altijd gaan logeren, hier zit ik nu trouwens bij mijn familie. " De twee vorige CD's van Left Hand Georges zijn uitverkocht. De nieuwe is ook weer in eigen beheer uitgegeven, want Georges wil geen commerciële toegevingen aan de platenmaatschappijen doen. "En de liedjes van Guthrie moeten overeind blijven, ze zijn ook nog actueel in hun boodschap. Ik ga de CD nu wat promoten. Van mijn goede vrienden, de broers Walschaerts van Kommil Fo, heb ik alleszins al goede reacties gehad," hetgeen Georges meteen illustreert met een fax. Het klinkt ook allemaal erg authentie, eerlijk, rechtlijnig, met die typische doorrookte en doordronken stem van hem.

'Tribute to Woody Guthrie' is te koop in Dagbladhandel Vera, Guido Gezellelaan in Heusden of kan je bestellen bij Georges zelf, lefthandgeorges [!] hotmail.com. Met de schilderijen van Left Hand Georges kan je kennismaken op de gespecialiseerde site artmajeur3304