'Cultuurprogramma nog overhoop tot midden 2023'

'Cultuurprogramma nog overhoop tot midden 2023'

Code geel betekent dus dat vanaf maandag ook voor de cultuursector de beperkingen wegvallen en alleen de verplichte CO2-meter nog overblijft. Maar daarmee zijn alle problemen niet van de baan. Directeur Tom Michielsen van CC Muze schat zelfs dat de gevolgen van de programmatie nog tot midden 2023 zullen aanhouden. "Door alle uitgestelde producties van de afgelopen twee jaar, zitten we nu met een resem voorstellingen op korte tijd, tot vijf per week. Dat zorgt voor keuzestress bij ons publiek, dat vaak ook nog tickets heeft. Bovendien is er de inflatie waardoor mensen ook andere hoge kostenposten hebben. Ze zullen dan misschien eerder kiezen voor grote, bekende producties, waardoor de andere slecht verkopen. Daar komt ook nog eens bij dat onze programmatielogica verstoord wordt: we bouwen ons seizoen op met een afwisseling van genres en bekende en onbekende voorstellingen, dat ligt nu allemaal door elkaar." 

Nederland

Heel wat boekingen komen ook uit Nederland, bijvoorbeeld Dutch Eagles en Freek De Jonge, en door de harde lockdown is daar alles verschoven naar 2023. Tom Michielsen krijgt dagelijks smeekbedes van artiesten en gezelschappen om toch maar te mogen optreden. "Ze krijgen geen lange tournees meer samengesteld. En doordat het publiek vooral voor bekende producties opteert, zijn organisatoren minder geneigd de jonge, vernieuwende voorstellingen te boeken, en als ze al gepland zijn, komt er minder volk wat het vertrouwen van de artiesten ondermijnd. ik hoor trouwens meer en meer mensen die nog artiest in bijberoep zijn, ik vrees dat dat het nieuwe normaal wordt." 

Nieuw landschap

om Michielsen ziet ook voordelen aan het dooreenschudden van het cultuurmilieu. "Het klassieke september-juni seizoen gaat op de schop, net zoals de klassieke abonnementsformules. Zelf hebben we nog geluk doordat we kunnen overschakelen van de grote schouwburg naar de zwarte zaal, en zo ook het café een extra steuntje geven. Maar het blijft continu zoeken naar het leefbare voor ons cultuurcentrum, het personeel, lokaal bestuur, de horeca, de leveranciers en uiteraard de artiesten. Gelukkig biedt de nakende lente en heropening van de markt ons weer wat buitenperspectieven."72366