'Angst en paniek zijn slechte raadgevers'

'Angst en paniek zijn slechte raadgevers'

Hoe zit het nu met de coronatesten? Wel, er gebeuren er behoorlijk veel in de regio en zoals eerder gemeld zijn die gespreid over twee locaties: het Sint-Franciscusziekenhuis en de triagepost in Beringen. Het gaat globaal om de inwoners van Heusden-Zolder, Beringen, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Ham, Tessenderlo, Lummen en Halen. Vorige week zijn in het triagecentrum gedurende 4 uur per dag 394 testen gedaan in 7 dagen, in het ziekenhuis gebeurde dat 5 uur per dag en zijn er 413 getest. Dat zijn dus gemiddeld respectievelijk 56 en 59 testen per dag. 58 van die 807 testen waren positief, dat is 7,18 %. Dat percentage is vergelijkbaar met de rest van het land, maar 't gaat over de hele zone, de situatie is bijvoorbeeld anders in de drie mijngemeenten. 

Van de positief getesten waren twee mensen 'wat ziekjes'. "Positief testen is niet hetzelfde als ziek zijn of direct ziek worden. Je weet wel dat je het virus in je lijf hebt en je je omgeving moet beschermen, vooral belangrijk voor de zwakkere medemens. We kunnen nu ook pas op volle capaciteit testen, wat vergelijkingen met de beginperiode moeilijk maakt," aldus dokter Johan Corthouts, voorzitter van de huisartsenkring West-Limburg.

Weinig  zieken

Opvallend is dus dat er momenteel weinig echt zieken zijn en sowieso weinig ziekenhuisopnames. "Waarschijnlijk - maar dat is nog niet bewezen - is het virus ondertussen voldoende afgezwakt zodat de schade beperkt blijf of heeft ons lichaam er al mee leren leven. Toch hebben de maatregelen nog altijd hun nut. De handhygiëne bijvoorbeeld werd de jongste jaren enorm verwaarloosd. Nu de mensen daar bewuster mee omgaan, merken we de jongste maanden in het algemeen minder infecties en zelfs minder gewone verkoudheden. Het mondmasker - bij correct gebruik - en de sociale afstand hebben vooral hun nut bij mensen die vezwakt zijn. Maar huidcontact op de juiste wijze is belangrijker dan geen huidcontact. Ziek worden is trouwens niet persé slecht, alleen wie erg verzwakt is of ongezond leeft, maakt meer kans om echt ziek te worden. Lichte ziekteverschijnselen bij anderen zijn de manier waarop het lichaam weerstand opbouwt."

En een vaccin?

Dokter Corthouts meent ook dat een vaccin niet persé een goede oplossing biedt: "Het kan een vals gevoel van veiligheid geven waardoor je andere maatregelen dreigt te verwaarlozen. En het belet ook een gezonde immuniteit op te bouwen, hoewel dit binnen de geneeskunde een discussiepunt is. In het begin is paniek ontstaan doordat het virus een onbekende was en inderdaad erg agressief was, zeker bij de verzwakte populatie. Maar op dit moment doet een angstpsychose geen goed: enerzijds vinden sommige mensen de maatregelen overdreven en anderzijds zijn er groepen die meer angst hebben dan nodig."

Nog niet geweken

Toch benadrukt ook Johan Corthouts dat het probleem zeker nog niet geweken is en dat de overheid beschermend wil optreden ten opzichte van haar inwoners. Juist omdat heel wat mensen hun gezond verstand niet gebruiken, kunnen de maatregelen nog niet helemaal gelost worden.  "Voor jongeren, scholen, jeugdbewegingen en sportclubs vinden de overheid en meerdere virologen dat strenge regels nodig zijn, omdat ze geen zekerheid hebben over het risicio. Maar waarschijnlijk zijn de maatregelen en regels voor deze populatie inderdaad niet zo zinvol meer. Maar 't is uiteraard wel zinvol om de situatie te blijven opvolgen," besluit dokter Corthouts.
61988