Aftellen naar EK Badminton 2024 kan beginnen

Aftellen naar EK Badminton 2024 kan beginnen

In de velodroom is vanavond het contract ondertekend voor de organisatie van de Europese kampioenschappen badminton voor senioren die daar volgend jaar van 25 tot 31 augustus zullen plaatsvinden. Het contract werd ondertekend door voorzitter Sven Serré van Badminton Europe, voorzitter Bert Vanhorenbeeck van de Koninklijke Belgische Badminton Federatie en burgemeester Mario Borremans. Er worden minstens 1.300 deelnemers uit heel Europa verwacht. De eerste vier dagen moeten die allemaal hun voorrondes spelen op één van de twaalf terreinen op het middenplein van de velodroom. Op donderdag 29 augustus zijn er de kwartfinales, vrijdag de halve finales en zaterdag de finales. Het tornooi omvat 5 disciplines: heren (enkel en dubbel), dames (enkel en dubbel) en gemengd dubbel in 9 leeftijdscategorieën, vanaf 35 jaar tot +75 jaar. 't Is trouwens voor het eerst dat dit EK - dat om de twee jaar wordt georganiseerd - in België plaatsvindt.

Groen EK

Volgens Europees voorzitter Sven Serré stootte het initiatief van Smash eerst op wat skeptisme omwille van de financiële haalbaarheid. Maar de Nationale Loterij was overtuigd om haar steun te geven, doordat Kroatië met locatieproblemen kampte, kwam het EK twee jaar vroeger dan eerst gepland naar hier. Er wordt trouwens naar gestreefd om er een 'groen EK' van te maken. De meeste deelnemers worden ondergebracht in Molenheide, het EK-dorp, anderen in hotels in Hasselt. Zo kunnen verplaatsingen gebeuren met de fiets, het openbaar vervoer en een eigen shuttle. Ook voorzitter Bert Vanhorenbeeck van de Belgische federatie maakte de vergelijking tussen het groene Slovenië - waar het EK twee jaar geleden plaatsvond - en de groene omgeving waar het in Heusden-Zolder terechtkomt. De Belgische federatie bestaat toevallig volgend jaar 75 jaar en zal tijdens het EK voor een klein feestje zorgen. Het is volgens Vanorenbeeck ook de ideale gelegenheid om de badmintonsport in de vitrine te zetten. Burgemeester Mario Borremans toonde zich fier dat Heusden-Zolder gastgemeente mag zijn voor het EK. Hij wees op de sportieve troeven van de gemeente maar ook dat ze ideaal ontsloten is voor een internationaal event. Hij prees ook de dynamiek van de organiserende club Smash.

Vrijwilligers gezocht

Het Smash-duo Johan Verhaegen en Guy Delforge bevestigde dat er ondertussen al veel voorbereidingen zijn verricht, maar dat er tot eind augustus nog heel wat werk op de plank ligt. Ze deden ook een oproep tot vrijwilligers, er zullen er ongeveer 150 per dag nodig zijn. (foto's Marina Poelmans)78982