3D-printing van gelaatsmaskers is enorm succes

3D-printing van gelaatsmaskers is enorm succes

Twee weken geleden lanceerde Kurt Vanvelk vanuit Zolder de oproep om gelaatsmaskers te maken met 3D-printers. Samen met zoon Ruben en de rest van het gezin was hij zelf al aan de slag gegaan, maar zo'n 3D-printing kost heel wat tijd, terwijl de behoefte in ziekenhuis, rusthuis en bij thuisverzorgers groot was. En de oproep kende een massaal succes. Overal gingen mensen aan de slag met 3D-printers. CVO De Verdieping stelde printers ter beschikking en Raf Coomans van Auva zette zelfs 4 3D-printers 'in de strijd'. 

Technische scholen

Zowat alle scholen in de provincie die 3D-printers en/of lasercutters hebben staan, zijn ondertussen op de kar gesprongen. Arne Claes uit Boekt, technisch coördinator op campus De Helix in Maasmechelen kregen alle nijverheidsscholen uit het netwerk mee.  Verschillende scholen hebben ook een specifiek mailadres en/of een online invulformulier gelanceerd om hun aanvragen makkelijker te kunnen beheren. "Een ruwe schatting leert dat in Limburg zeker 100 3D printers simultaan aan het draaien zijn. We weten van enkele mensen die meedoen, dat dit zelfs hun allereerste prints waren, zoals de 13-jarige Alexander Gernaey uit Heusden. Heerlijk toch! We slagen er zo in overschotten en tekorten qua capaciteit op elkaar af te stemmen. Echt super om dit mee te maken met zoveel verschillende mensen die mekaar nooit eerder gezien of gehoord hebben. Ook zelden zoveel positieve energie gevoeld …" aldus Kurt Vanvelk.

100ste exemplaar

Ondertussen is er ook een keerzijde aan de medaille: dergelijk succes brengt blijkbaar ook weer mensen met minder goede bedoelingen op ideeën. Zulke gelaatschermen worden aangeboden aan schandalig hoge prijzen, en dat kunnen al die vrijwilligers niet appreciëren. Ondertussen krijgen zij zelf veel waardering van mensen uit de frontlinie omdat er op de reguliere markt nauwelijks nog beschikbaar zijn. Bij de familie Vanvelk is ondertussen het 100ste exemplaar van uit de printer gerold. Voor de gelegenheid hebben ze er een goudkleurige versie van gemaakt, Kurt heeft het overhandigd aan zijn nicht Hilde, een thuisverpleegster, zij gaat er morgen mee aan de slag.
53385