29 activiteiten in de Mijnstreek op Erfgoeddag

29 activiteiten in de Mijnstreek op Erfgoeddag

Zondag is het opnieuw Erfgoeddag, deze keer duikt hij onder het motto ‘Erfgoeddag maakt school!’ in het rijke schoolleven en -verleden. ECRU Erfgoed heeft een specifiek programma uitgewerkt voor de 6 gemeenten in de mijnstreek met liefst 29 activiteiten op 24 locaties. Zo zijn er ook dit jaar weer verschillende tentoonstellingen, rondleidingen, workshops en demonstraties. Verschillende erfgoedorganisaties tonen unieke collectiestukken en fotomateriaal uit het schoolverleden in hun gemeente.

Interessant vor kinderen

Maar het is niet alleen een hoogdag voor wat oudere nostalgische zielen. Volgens Hanne Jakubiak van de Erfgoedcel valt er ook voor kinderen heel wat te beleven: “In As kan je genieten van de familievoorstelling ‘Larie en Ape(n)school’, om daarna in ’t Mieleke te knutselen met hout. Iets verder in Maasmechelen gaat er een écht Kindermuseum open. Durf jij het aan om beiaard te spelen in de Sint-Martinuskerk te Genk? Of heb je altijd al eens willen schilderen in openlucht, zoals een échte landschapsschilder? Dat kan wat verder in het Heempark. In Houthalen-Helchteren maak je vegers voor vlinders met plantenwortels, een oud lokaal gebruik. Wist je dat er ook vandaag nog reuzen bestaan, én dat je er zelf één kan maken in ZLDR Luchtfabriek?” Het volledige programma op Erfgoeddag is bovendien ook gratis. Hier vind je een globaal overzicht.

Schoolweek

Voor het eerst in de geschiedenis kirjgt Erfgoeddag een staartje, met een Erfgoeddag-week van 25 tot 29 april voor exclusief voor het onderwijs. Heel wat klassen krijgen bezoek van erfgoedmedewerkers of bezoeken zelf een speciale locatie. (foto ECRU - Kindermuseum Maasmechelen)72836