Verhalen en taal van Viversel in 2 boeken

Verhalen en taal van Viversel in 2 boeken

 In De Vierseleer zijn vanavond twee nieuwe boeken voorgesteld die beide te maken hebben met Viversel. Met ‘Viversel, een plaats met een bijzondere geschiedenis’ en het ‘Viersels Woordebukske’ levert auteur Egfried Grauls een bijzondere bijdrage aan de instandhouding van het typische karakter van Viversel. Viversel heeft dan ook enkele bijzondere verhalen. Er is de legende van de Bloedende Hostie uit 1317 – de basis van de Sacramentsprocessie en het Mirakelspel – maar uit de overlevering zijn nog meer verhalen voortgesproten zoals de heks van Viversel en andere merkwaardige gebeurtenissen. Maar de auteur vond natuurlijk ook heel wat geschiedkundige feiten terug die kunnen gestaafd worden. En ondanks het feit dat de jongste jaren heel wat mensen van buitenuit zich in Viversel gevestigd hebben, leeft er een soort van Viversel-gevoel, iets wat zich doortrekt in het verenigingsleven.

Dialect

Maar zoals overal komt het echte dialect wat in de verdrukking en met zijn Viersels Woordebukske levert Egfried dan weer een bijdrage aan de overlevering daarvan. Hij werkte trouwens jaren aan het bijeensprokkelen van dialectwoorden en de uitdrukkingen die hij zelf het interessantst vindt.

Zijn inspanningen konden vanavond rekenen op de lofzang van schepen van cultuur Marleen Hoydonckx en van uitgever Dirk Hermans. Heel wat Viverselnaren waren ook present bij de voorstelling. De auteur groeide op in Viversel, werd later kunstenaar, reclame-ontwerper,  manager bij B-Post en eigenaar van enkele bedrijven. Hij woont sinds zijn huwelijk in Genk. Hij is lid van het Limburgs Volkskundig Genootschap, De Universiteit van Maatschappelijk Belang en het Compostelagenootschap.
Beide boeken zijn uitgegeven door de Limburgse uitgeverij ‘Vertelpunt Uitgevers’, ze kosten elk  € 19,95 en zijn te koop in Standaard Boekhandel, via Bol.com of de uitgeverij. 
47087