Het weer in Heusden-Zolder

Sneeuw, nadien dooi

Verbonden aan een depressie met kern nabij IJsland, trekt een storing over onze regio. Met de aanwezige koude lucht wordt de neerslag op deze storing winters. Daarbij is er kans op een sneeuwtapijtje van enkele cm. Na de doortocht van de storing, stroomt echter zachte lucht over onze streken en zet de dooi zich in.

Na het weekend is het tijdelijk droog, maar nadien worden in een zuidwestelijke luchtstroming, Atlantische regengebieden naar onze streken gestuurd. Het wordt bovendien een flink stuk zachter.

Vrijdag (15/01) is het een droge dag. Wolkenvelden zijn wel dominant aanwezig, maar af en toe kan er ook een zonnestraaltje tevoorschijn komen. De zwakke noordoostelijke wind, stuurt koude lucht naar onze streken, waarbij het kwik niet hoger uitkomt dan een graad of 2.

Zaterdag (16/01) is het erg koud in de ochtend bij minima rond -2 graden. Daarbij kunnen hier en daar aanvriezende mistbanken voorkomen. Nadien zijn er enkele opklaringen. Na de middag neemt de bewolking echter al vlug toe en op het einde van de middag gaat het sneeuwen. Er kan in de avond een sneeuwtapijtje gevormd worden tussen 2 en 4 cm, lokaal zelfs iets meer. In de loop van de nacht stijgt de temperatuur en zet de dooi zich al in.

Zondag (17/01) wordt een eerder grijze en nevelige dag. Op een enkele regenbui na, is het meestal droog. Het kwik klimt tot een graad of 5. Mocht er nog een sneeuwtapijtje in de ochtend aanwezig zijn, het zal al vlug wegsmelten.

Maandag (18/01) stijgt de luchtdruk licht en blijft het droog. Daarbij wisselen wolken af met enkele opklaringen. Bij een matige zuidwestenwind liggen de maxima rond 5 graden.

Dinsdag (19/01) komt een storing opzetten vanuit het westen. Het is zwaar bewolkt tot betrokken en periodiek valt er regen. Er staat een strakke zuidwestenwind met windstoten tot 60 km/u. Het wordt erg zacht voor de tijd van het jaar bij maxima rond 8 graden.

De volgende dagen blijft het erg zacht en winderig met geregeld regen en buien. De temperaturen liggen overdag meestal tussen 5 en 7 graden en ook tijdens de nacht blijft het kwik positief. Voorlopig heeft de winter onze streken verlaten.
(Michel Nulens – Meteoservices)67321