Oppositie verlaat de zitting

Tijdens de gemeenteraad donderdagavond heeft de meerderheid samen met de SP.a de nieuwe concessieovereenkomst voor ontmoetingscentrum La Baracca op Lindeman goedgekeurd. In de nieuwe vzw zijn ACLI, de zaalvoetbalclub en de parochie vertegenwoordigd. Wanneer het precies heropent, is nog niet duidelijk, eerst moeten nog wat opknapwerken gebeuren. Enkele oppostieraadsleden maakten zich ongerust dat er nog 'lijken uit de kast" zouden vallen door het vroegere financiële wanbeheer en dat de gemeente of de nieuwe vzw daarvoor zouden moeten opdraaien en ze vrezen dat mensen die destijds hun eigen geld in de organisatie stopten, dat nu definitief kwijt zijn. Ook werd de vraag gesteld of zo'n strenge concessie nog haalbaar is voor een vereniging. Maar volgens schepen Dirk Schops is dat precies om de betrokkenen te beschermen.
De plaatsing van geluidsschermen langs de E 314 vanaf de brug over de Terlaemenlaan over 850 meter langs de Dikkelstraat werd defnitief goedgekeurd. De gemeente moet daarvan 66.000 euro (van de 1,3 miljoen euro) betalen. Tony Beerten (Nieuw) vond het erg dat de Kiewitstraat, Poelenstraat en Wayenberg geen bescherming krijgen. Volgens burgemeester Claes en schepen Borremans zijn er recent nog metingen gebeurd en valt dat gebied momenteel onder de geluidsnorm.
Voor het laatste punt moest schepen Marc Swevers - als betrokken partij - de zaal verlaten, want het ging immers over de afhandeling van een rechtszaak van hem en de bvba De Schuur, destijds tegen de gemeente ingespannen toen hun concessie op Bovy werd verbroken. De rechtbank heeft in september de eis van Marc Swevers ongegrond verklaard, maar die van bvba De Schuur wel voor een deel gegrond, zodat de gemeente bijna 23.000 euro schadevergoeding plus intresten en de gerechtskosten moet betalen. Maar ook de oppositie stapte op omdat ze - dixit Tony Beerten - vond dat die schadeclaim in december in de begroting was weggemoffeld, hetgeen later door schepen van financiën Truyers werd weerlegd. Maar door het vertrek van de oppositie kon de raad niet meer geldig vergaderen en is het punt tot volgende maand uitgesteld.6789