DOORPRIKT: een bruintje of een blauwtje

DOORPRIKT: een bruintje of een blauwtje

De kleurencarrousel in Heusden-Zolder draait dus verder. Eerst claimde GOED het paars, een kleur die in het verleden nochtans voor een heel andere politieke constellatie symbool stond. Dan vormden CD&V en Groen een oranje-groene lijst. En nu haalt Open VLD iemand die zopas afscheid nam van Vlaams Belang binnen als lijsttrekker, dat wordt dus blauw met een bruin biesje. En ondertussen maakt Vooruit - vooral voormalige N-VA-ers - avances richting Open Heusden-Zolder. Als daar een huwelijk van komt, wordt er dus nog een geel geutje over gegoten. En neem het van ons aan, daarmee is nog lang niet de laatste pre-electorale paringsdans ingezet.

Maar terug naar Open Heusden-Zolder. Eerst was Ben Vandeberg als lijsttrekker naar voor geschoven, amper 2 jaar nadat hij van NHZ was overgekomen. En nu dus iemand die enkele weken geleden nog officieel deel uitmaakte van de Vlaams Belang-fractie in de provincieraad. Het is symptomatisch voor de bloedarmoede die er blijkbaar in het VLD-kamp heerst. In die zin zou de uitgestoken hand van Vooruit wel eens als manna uit de hemel kunnen dwarrelen.

Maar vandaag ging alle aandacht en energie van Open VLD Heusden-Zolder naar het afzwakken van het Vlaams Belang-verleden van hun lijsttrekker. Een soort omgekeerd negationisme dus. Ze hebben een punt in hun bewering dat in de lokale politiek de ideologische tegenstellingen niet zo zwaar wegen en partijgrenzen al eens vervagen. Maar eerst jarenlang een cordon sanitair opwerpen tegen het Belang om dan voor het eigen voordeel achter het cordon een lijsttrekker weg te vissen, getuigt niet van een consequente houding. En dat geheel los van de persoon.

Natuurlijk, met strapatsen zoals een pleidooi voor een muur rond het asielzoekerscentrum en een Bovy-discussie gelardeerd met enkele schuppen modder, heeft Open VLD Heusden-Zolder zichzelf al enkele keren in de rechts-populistische hoek geposteerd. Maar of haar kiezers, van wie we toch mogen denken dat ze gecharmeerd zijn door de klassieke vrijheidsidealen, deze manoeuvres zullen smaken, valt af te wachten.

En meer nog, laten de Limburgse en zeker nationale partijleiding hun Heusden-Zolderse acolieten er zo makkelijk van afkomen, als ze vanmorgen hoopvol verkondigden? Gaan Gwendolyn Rutten en co zich laten sussen met een velletje papier met een berouwvolle biecht en belofte van trouw? Of zullen er spoedig donkere wolken samentrekken voor de blauwe hemel, dan is er onweer op komst.
(Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
(Reacties op Facebook)
39122