N-VA wil 'Koolmijnplan tegen Turkse problemen'

N-VA wil 'Koolmijnplan tegen Turkse problemen'

De N-VA wil dat er in de gemeente een werkgroep komt die een 'Koolmijnplan' uitwerkt. Het voorstel staat nu donderdag op de gemeenteraad en moet volgens de indieners de ontstane en vooral dreigende problemen rond de Turkse gemeenschap helpen aanpakken. Directe aanleiding was volgens de N-VA de urenlange chaos op de Koolmijnlaan na het Turkse referendum.

"Dat was niet de eerste maal maar er zijn redenen om aan te nemen dat de situatie nu veel ernstiger moet genomen worden." Turkije gebruikt - net als nog andere landen - zijn burgers in het buitenland voor eigen politieke doeleinden en dat gaat nog toenemen, ook na het referendum zullen de spanningen nog oplopen. "Een referendum over de doodstraf zal voorstanders en de waarden van de Europese verlichting opnieuw tegenover elkaar brengen." Verder wijst de N-VA erop dat het OCMW de gevolgen ondervindt van de hetze tegen vermeende Gülenaanhangers en Koerden wiens zaak wordt geboycot, die hun werk verliezen of gezinnen wiens huur wordt opgezegd.

De partij ziet nog meer aanleidingen zoals de discussie over de dubbele nationaliteit, de grootschalige sociale fraude waarvan spilfiguren in Heusden-Zolder wonen en die het misschien de moeite waard maken om OCMW-dossiers opnieuw te bekijken. Volgens de N-VA moet de werkgroep in de as gemeente-OCMW tot stand komen, onder leiding van de burgemeester. Voor de zomer zou die een plan van aanpak moeten uitwerken. Daarbij veiligheidsmaatregelen (vragen over samenscholingsverbod, versterking politie en politionele aansturing), maar ook aanpak van kansarmoede, lokale arbeidsmarkt, woonbeleid, handelsbeleid op de cité, ...33079