'Aanleg transferium start dit najaar'

'Aanleg transferium start dit najaar'

Als het archeologierapport tijdig klaar is, dan starten in het najaar de werken voor de aanleg van een transferium aan de treinhalte in Heusden. Dat heeft schepen Lode Schops vanavond aangekondigd tijdens de volksvergadering van dorpsraad Heusden. Vooral KWB dringt al een 20-tal jaren aan op zo'n transferium. Vanop de Koerselsebaan, vlak voor het spoor aan de kant van Heusden zal een toegangsweg worden aangelegd parallel met het spoor (achter de brandweerwoningen) die vervolgens weer in de Geenrijt uitkomt. Er komen daar een bushalte (voorlopig alleen voor lijn 51), extra parkings en een fietsenstalling. Van daar kun je rechtstreeks het perron opgaan, hoewel de NMBS momenteel geen geld heeft om zijn perrons aan te passen.

Overigens was het zaaltje van De Kring helemaal volgelopen voor de volksvergadering. Ronny Berden, directeur van de vzw Basiseducatie, vertelde hoe zijn organisatie vanaf september lessen voor volwassenen (lezen, schrijven, rekenen, ICT, Nederlands voor anderstaligen, ...) zal organiseren in het achterste deel van het vroegere college aan de Brugstraat. Parkeerplaatsen komen er waar nu nog de containers staan. Bijzonder is dat de 36 leerkrachten niet alleen ter plaatse lesgeven, maar er ook hun lessen voorbereiden. Naast 12 leslokalen en secretariaat is er dus extra ruimte nodig. Dit voorjaar komt er nog een kennismakingsmoment voor de buurt.

Nu de jeugd aan Het Heem de nieuwe lokalen in gebruik heeft genomen, heeft de dorpsraad een voorstel van masterplan uitgewerkt. Paul Coolen lichtte daar enkele mobiliteitsvragen uit en centraal staat ook de vraag of de omgeving van de lokalen tot een soort van publiek park kan uitgebouwd worden. De jeugd, de academie en de buurt zullen verder in het overleg betrokken worden. Er komt trouwens nog een openingsmoment.

Het Sint-Jansbos, dat heel wat vragen oproept, heeft nog heel wat tijd nodig zich om zich in zijn vroegere glorie te herstellen. Maar dat is de 'prijs' die moet betaald worden om de woekerplanten te verwijderen en de oorspronkelijke vegetatie weer aan te planten. Patrick Neuteleers probeerde aan de hand van het voorbeeld van de Exelgaarden de 'Claim je plekje'-campagne verder te promoten. Door een beurtrol van de bewoners van de Exelgaarden, wordt die straat nu zwerfvuilvrij gehouden. En de deelnemers worden beloond met een bioscoopticket. Tenslotte blijft het wachten op de afbraak van de oude school aan de Kapelstraat en de bouw van het woon- en winkelproject daar. (meer foto's)30141