Het weer: koude periode

Een hogeluchtdrukgebied met kern nabij Schotland domineert het weerbeeld in onze streken met de aanvoer van koude lucht van polaire oorsprong. Een storing zorgt aanvankelijk voor veel bewolking, waardoor de afkoeling beperkt is. Na de doortocht van deze storing volgen er opklaringen en neemt het kwik een flinke duik.
Vandaag domineren wolken vaak het weerbeeld en de opklaringen zijn eerder sporadisch. Het blijft evenwel droog met maxima rond een graad of 8. In de avond koelt het al vlug af.
Morgen bepalen lage wolken en mist het weerbeeld in de ochtend. Een lokaal drupje motregen behoort eveneens tot de mogelijkheden. Nadien blijft het meestal droog bij 8 graden. Tegen de avond volgen er brede opklaringen.
Maandag is het nagenoeg helder weer en de zon kan dan ook flink tevoorschijn komen. We zitten echter in koude luchtstromingen vanuit het noordoosten, waardoor het kwik nauwelijks kan klimmen. Na een koude start met lichte vorst komen de maxima uit op 5 graden.
Dinsdag vriest het matig in de ochtend bij minima rond -4 of -5 graden. Het is evenwel helder weer en de zon is aanwezig. De maxima liggen rond 5 graden.
Woensdag is het erg koud in de ochtend bij minima rond -5 graden. Nadien kan de zon het kwik laten oplopen tot 6 graden. Geleidelijk komt er meer bewolking opzetten.
Op het einde van de week komen er storingen opzetten met vooral veel bewolking en soms een drupje regen. De wind kiest voor het zuidwesten en het wordt minder koud bij maxima rond 7 of 8 graden. Ook tijdens de nacht blijft het kwik positief. (Michel Nulens - Meteoservices)29468