Collegeleerlingen drie dagen op zoek

Morgen beginnen de leerlingen van het Sint-Franciscuscollege voor de 31ste keer aan hun driedaagse voettocht. In het totaal nemen 160 leerlingen van 13 en 14 jaar deel aan de 'Valleitocht'. In drie dagen tijd moeten ze meer dan 60 km stappen, gepakt en gezakt, nadat ze gedropt zijn in een onbekende omgeving. In groepjes van 3 tot 4 gaan ze in de richting van een onbekende bestemming, waarbij de controleposten onderweg telkens wat info lossen en tochttechnieken als bollekepijl, kompas, fototocht, blinde- en topografische kaarten hen op een dagelijkse eindbestemming brengen.

Maar na zo'n dagtrip volgt nog een extraatje, dan moeten ze op zoek naar logies in de onmiddellijke omgeving. Alleen voor wie bot vangt, is er een gemeenschappelijk nachtverblijf voorzien. Ze moeten wel de logeerplaatsen signaleren aan de begeleiders. Onderweg moeten de leerlingen ook nog eens voor hun eigen bevoorrading instaan of zelf hun potje koken. En mocht het echt helemaal fout gaan, dan kunnen ze nog altijd telefonisch terecht op het 'dispatchingcentrum'.

Voor de begeleiding zorgen leerkrachten, leerlingen van het vijfde jaar bevolken de controleposten. Heel wat volk dus dat vrijwillig een deel van zijn vakantie opoffert. Morgenvroeg vertrekken ze, donderdag in de late middag worden ze op hun eindbestemming verwacht. In die periode hebben de jongeren allerlei vaardigheden kunnen oefenen zoals teamwerk en zelfstandige beslissingen nemen en ondertussen maken ze ook kennis met de geschiedkundige en landschappelijke aspecten van de streek die ze doorkruisen. Internetgazet brengt dagelijks een verslagje en foto van de Valleitocht.
2330