DOORPRIKT: SOS voetbal!

Voetbalclub Vrijheid Zolder is dus aan zijn zwanenzang begonnen, opnieuw een club met traditie die het loodje legt. En helaas, Vrijheid is niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. Onthou deze woorden de komende jaren. Wat gaat er dan allemaal fout? Het antwoord is niet eenvoudig, en het probleem stelt zich ook niet alleen in Heusden-Zolder. Alle sportclubs hebben het moeilijk. Maar in voetbal is er het financiële aspect, voorbeelden als Hazard en Kompany – om maar twee actuele Belgen te noemen – werken aanstekelijk en tot in de allerlaagste regionen willen spelers en trainers betaald worden, liefst nog in het zwart. De clubs worden daarnaast ook op andere vlakken met hoge kosten en uitgaven geconfronteerd. De infrastructuur is in staat van ontbinding. De crisis heeft een uittocht van de sponsors op gang gebracht. Bovendien brokkelt het vrijwilligersbestand af.

Dat gaat dikwijls ten koste van de jeugdwerking terwijl die jeugd levensnoodzakelijk is. Enerzijds heb je die jeugdspelers nodig als rekruteringsbodem voor je eigen ploegen. Jeugdspelers betekenen ook meer supporterende ouders, meer volk in de kantine en op eetdagen en een dynamischer clubwerking in het algemeen. Daarnaast is die jeugdwerking ook de verantwoording voor de maatschappelijke kost, een club die jongeren opvangt en sportkansen geeft, verdient een steuntje van de overheid.

Maar van diezelfde overheid – gemeente in dit geval – mag je ook niet verwachten dat ze tot in het oneindige geld blijft pompen in infrastructuur of werkingskosten van de clubs. Wel moet het einde van Vrijheid opnieuw een signaal zijn voor het gemeentebestuur om zijn sportbeleid grondig te overwegen. Zoals iedereen weet, is de gemeentelijke sportinfrastructuur momenteel het voorwerp van heel wat denkoefeningen. In die moeilijke zoektocht moet een evenwicht gevonden worden tussen betaalbaarheid, leefbaarheid op termijn, samenwerking tussen verenigingen, breed aanbod, toegang voor iedereen naast de topsportinfrastructuur en voldoende spreiding over heel de gemeente. Geen gemakkelijke opdracht maar wel een cruciale voor Heusden-Zolder dat ooit als sportgemeente hoog in aanzien stond. (Dirk Reynders – Internetgazet Heusden-Zolder)
(reacties op Facebook)
19617