DOORPRIKT: De lege doos van het magazijn

‘The talk of the town’ was de afgelopen dagen het faillissement van Immofamco en daarmee het op de klippen lopen van het project Centraal Magazijn. We hoorden verschillende discussies over schuld en onschuld, vragen naar de ware toedracht maar ook amper verholen leedvermaak. We gaan hier geen rechter spelen, maar laat ons wel wezen: een faillissement is niet iets om mee te lachen, en ook in dit geval kent het alleen maar verliezers: het bedrijf en zijn eigenaar, de kopers, de schuldeisers en ja, Heusden-Zolder.
Projectontwikkelaar Bruno Buyse zelf wees meteen met een beschuldigende vinger naar zijn ex-collega’s in het schepencollege die zijn project bij wijze van politieke afrekening op de klippen hadden doen lopen. Dat is natuurlijk serieus kort door de bocht, om niet te zeggen uit de bocht. Ten eerste moet je als politicus en projectontwikkelaar het intellectueel en deontologisch besef hebben dat je niet tegelijk aan beide zijden van de balie kunt zitten. En van een bedrijfsleider kan voldoende realiteitszin verwacht worden om te weten dat werken met administraties en politieke overheden grote projecten nu eenmaal veel tijd en ja, ook tegenwerking, kunnen kosten, dat vergt ook een budgettering op langere termijn. Bovendien weet je vooraf dat je een project hypothekeert als je niet strikt de geldende voorschriften volgt, en dan is een gemeente slechts één onderdeel in een raderwerk dat via de provincie tot op het Vlaamse niveau leidt.
Het project Centraal Magazijn had met zijn combinatie van verschillende functies zonder twijfel extra kansen in petto voor De Schacht, maar nu het van de baan is, zit het gemeentebestuur met een torenhoog probleem. Net nu De Verdieping – afgezien van het loodzware Muzedossier – in zijn afwerkingsfase zit, dreigt er een nieuwe kankervlek de buurt te ontsieren. Welke ondernemer gaat – zeker in deze tijd – investeren in een project dat nu al enkele jaren het voorwerp is geweest van een welles-nietes-spelletje? Bovendien hebben de politieke perikelen geen deugd gedaan aan het imago van Heusden-Zolder, dat door de recente belastingverhogingen nog een extra knauw kreeg. En mocht het gemeente het gebouw al voor een prikje zelf kunnen verwerven, dan nog is er geen geld om het te herbestemmen, als daar al creatieve ideeën voor zouden zijn. Voorlopig blijft het centraal magazijn dan ook een lege doos, met de muffe lucht van het verleden, zonder kiemen voor een nieuwe toekomst. (Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
(reacties op Facebook)
18370