Het weer: stormachtig!

De ex-orkaan 'Dirk' momenteel nabij Schotland zorgt in onze streken voor een stormachtige wind. Na de doortocht van het koufront wordt het rustiger. Nadien blijft evenwel een strakke zuidwestelijke luchtstroming aanhouden met de aanvoer van zachte, maar erg wisselvallige lucht. Alvast tot het einde van het jaar zijn er geen winterse vooruitzichten.
Vandaag raast een erg sterke wind over onze regio. De rukwinden lopen op tot 90 km/u en lokaal is zelfs 100 km/u niet uitgesloten. De weerkaarten voorzien een enkele uitschieter van 110 km/u. Bovendien brengt een koufront regen, die vooral na de middag voor een flinke plens hemelwater zorgt. Dan gaat de wind echter wel wat afnemen. De maxima liggen rond 12 graden. Kerstnacht verloopt dus nat, maar bijzonder zacht bij minima rond 8 graden. De wind neemt verder in kracht af.
Morgen wordt een erg zachte Kerstdag bij maxima rond 10 graden. Er valt enige tijd regen, maar na de middag wordt het droger vanuit het westen. De wind waait matig uit het zuidwesten.
Donderdag staat er weinig wind. Wolken domineren, maar het blijft overwegend droog. Een enkele regenbui is echter niet geheel uitgesloten. Maxima rond 8 graden.
Vrijdag wakkert de wind opnieuw aan met vooral in de namiddag en avond rukwinden tot 70 of 80 km/u. Opklaringen maken plaats voor regen in de namiddag. Het kwik bereikt 11 graden.
Het weekend lijkt vaak droog te verlopen, maar eerder winderig en zacht bij maxima rond 9 graden. Tot het einde van het jaar blijven de temperaturen erg hoog voor het seizoen. Regen en buien staan echter op het programma. (Michel Nulens - Meteoservices)14899