Zware straffen voor domme sluikstorters

Toevallig enkele dagen nadat het schepencollege een harde aanpak van de sluikstorters aankondigde, heeft de correctionele rechtbank van Hasselt vandaag, drie overtreders in Heusden-Zolder zwaar veroordeeld. Een 61-jarige inwoner van de Mommestraat kreeg een levenslang verbod om afvalstoffen te stockeren. En hij moet een grote hoeveelheid autobanden, schroot, plastic, karton en hout opruimen en de omgeving herstellen. Als dat over een jaar niet gebeurd is, mag hij 250 euro per dag neertellen. Twee jaar geleden kwam de milieu-inspectie bij hem aankloppen, maar hij kon geen enkele milieuvergunning voorleggen. Hij had al eens opschorting van straf gekregen, maar omdat hij nadien nog niet had opgeruimd, moet hij nu ook nog 8.250 euro boete betalen.
Een 31-jarige inwoner had zowaar nog dommer gehandeld. In mei vorig jaar had hij een hoop afval achtergelaten vlakbij het Helzoldstadion. Maar tussen het afval lag een verschroeide enveloppe waarop de politie zijn naam nog kon lezen. Zelf beweerde hij dat hij zwerfvuil had geraapt en dat een deel was weggewaaid. De rechter geloofde hem niet en veroordeelde hem tot 825 euro boete (waarvan 550 met uitstel) en een schadevergoeding aan de gemeente.
En tenslotte is ook een man uit Laakdal veroordeeld omdat hij in juni 2010 een volle vuilniszak achterliet op het Visserspad. Daarin zat ook nog een omslag met zijn naam en adres. Hij daagde niet op voor het proces, dat kostte hem 825 euro boete en meer dan 200 euro gerechtskosten10246