Het weer: zonovergoten weekend!

Een krachtig hogedrukgebied met kern over Denemarken, stuurt droge landlucht naar onze streken. Er zijn nauwelijks wolken, maar de lucht is wel vrij koud. Vooral tijdens de nachten merken we de gevolgen. Er is kans op grondvorst en lokaal lichte vorst. Na het weekend verliest het hogedrukgebied zijn invloed en ruimt de wind naar het zuidwesten. Er wordt warmere lucht aangevoerd, maar later komen er ook storingen opzetten.
Vandaag domineert de zon de hele namiddag en bij maxima rond 15 graden is het best aangenaam. Evenwel uit de zon voelt het frisjes aan.
Morgen wordt het opnieuw uitermate zonnig herfstweer. Ideaal voor een wandeling. Misschien toch wel best even wachten tot de middag, wanneer het kwik oploopt tot 15 graden. In de ochtend is het koud bij slechts 2 graden en het vriest aan de grond.
Zondag kiest de wind voor een meer zuidelijke sector, waardoor er wat warmere lucht wordt aangevoerd en het kwik kan oplopen tot 18 graden. In de ochtend is het echter koud en het vriest op vele plaatsen bij temperaturen rond of net onder het vriespunt.
Maandag is het minder koud in de ochtend bij 5 graden. De maxima kunnen ook nog wat hoger uitkomen en 20 graden wordt mogelijk. De zon is nog van de partij, maar er komen stilaan ook wolken opzetten. Het blijft echter droog tot de avond.
Dinsdag bereikt gestoorde lucht onze streken. De herfst profileert zich van zijn mindere zijde met veel wolken, regen en vrij winderig weer. Vooral de namiddag verloopt erg regenachtig. Het kwik stagneert op 15 graden.
Woensdag is het wisselvallig met buien en het wordt nog wat kouder, donderdag is het overwegend droog, maar het kwik blijft eerder laag. Vrijdag en tijdens het weekend is het wisselvallig met een afwisseling van droge perioden en perioden met regen. (Michel Nulens, Meteoservices)
8773