Het weer: de herfst is daar

Het hogedrukgebied dat voor het prachtig nazomerweer zorgde, verliest zijn invloed over onze streken. Er volgt een degradatie van het weerbeeld. De volgende dagen komen er depressies opzetten en nemen de neerslagkansen toe, de wind spant aan en het kwik gaat omlaag. Kortom de herfst staat nu echt wel voor de deur.
Vandaag domineren wolken het weerbeeld en opklaringen zijn eerder schaars. Op een drupje motregen na, blijft het wel droog. In zachte lucht kan het kwik nog net 20 graden bereiken.
Morgen is het vaak zwaar bewolkt, maar af en toe kan de zon ook even doorbreken. Het blijft overwegend droog en de maxima liggen rond 20 graden. Er komt wel een matige wind te staan.
Donderdag zorgt een storing in de ochtend voor enige tijd regen. Later klaart het op, maar een bui blijft mogelijk. De maxima liggen rond 15 graden en het gaat flink waaien.
Vrijdag staat er een gure noordwestenwind en er vallen een aantal buien. Tussen de buien door zijn er evenwel opklaringen. Het wordt koud bij maxima rond 13 graden.
Zaterdag is het wisselend bewolkt en er staat een koude noordwestenwind. Het kwik komt daarbij niet hoge uit dan 11 of 12 graden. Er vallen enkele buien, maar vaak is het ook droog.
Zondag wordt het wat rustiger op de weerkaarten. De wind gaat aan de ketting en het is meestal droog met ook wat zon. Het kwik kan wat hoger uitkomen bij 14 of 15 graden.
Na het weekend gaat de luchtdruk terug stijgen, maar een storing zorgt tijdelijk voor neerslag. Nadien lijkt er droger weer op het programma te staan, al zijn er vaak wolken en het kwik komt niet al te hoog uit. De herfst zet zich definitief door. (Michel Nulens - Meteoservices)
8710