Leven en dood in kunst vertaald

Leven en dood in kunst vertaald

Voor de tweede keer in evenveel dagen werd zondag een vernissage in Heusden-Zolder zeer druk bijgewoond. De Mijlpaal presenteert voor de 15de verjaardag van de galerij een groeitentoonstelling. Daarbij liet Lut Maris zich inspireren door belangrijke jaarlijks terugkerende momenten uit ons collectief bewustzijn en door religieuze rites en symbolen. Gebeurtenissen rond leven en dood zitten vol symboliek zowel vroeger als nu, zowel in het westen als in andere culturen. Niet toevallig op Allerzielen opende het eerste luik rond 'Feest van de dood'.

Het valt meteen op dat De Mijlpaal in dit thema haar 'missie' ten volle kan uitspelen, de confrontatie tussen etnische en hedendaagse kunst. Je treft er zowel juwelen, antieke grafmonumenten en -ornamenten, grafstenen, Chinese grafvondsten, het hoofd van een mummie als werken van hedendaagse kunstenaars. En daarbij bekende namen als Eduardo Chillida, Hugo Claus, Patrick Crombé, Jan Fabre, Käthe Kollwitz, Octave Landuyt, Malou Swinnen, Koenraad Tinel en Koen Vanmechelen, om er maar enkelen te noemen. Ook van hen uiteenlopende werken, van tekeningen, schilderijen tot beelden of een opgezette kip (in het geval van Koen Vanmechelen).

Maar daarmee is de kous niet af. De tentoonstelling zal nu verder groeien om tegen 21 december een nieuw hoogtepunt te bereiken bij het 'Feest van het leven' en vervolgens weer te evolueren tot 2 februari, het 'Feest van het licht'. De tentoonstelling kan vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur bezocht worden, of na afspraak. www.demijlpaal.com1377