Eerste steen van Muze is 'gelegd'

Printversie van het berichtMail dit bericht naar een kennis
Zaterdag 30 september 2017
Eerste steen van Muze is 'gelegd'
In ZLDR Luchtfabriek hebben meer dan 100 genodigden genoten van de indrukwekkende première van Suite voor de Laatste Mijn, een mix van live-muziek en zang met daarbinnen historische foto's en film van de mijn van Zolder en het verzet tegen de sluiting. De componisten hebben er een hedendaags muziek- en zangstuk van gemaakt, dat in perfect harmonie met de beelden wordt uitgevoerd. Een aanrader, ook volgend weekend zijn er nog plaatsen vrij. Vandaag kregen de artiesten alvast een staande ovatie.

Voor en na de uitvoering waren er ook toespraken, want de symbolische eerste steen van de nieuwe Muze werd geplaatst. Burgemeester Mario Borremans onderstreepte dat die steenlegging gebeurt op het kruispunt tussen het mijnverleden en de toekomst. Hij schetste wat er de afgelopen 25 jaar op het mijnterrein is gebeurd en benadrukte het belang van samenwerking tussen alle instanties en organisaties in Limburg om de mijnsites te verbinden.

Synergie

Cultuurschepen Marleen Hoydonckx wees op de synergie die Muze in de toekomst zal vinden met andere organisaties. Tussendoor schetste één van de architecten het verschil tussen restauratie en herbestemming en de plannen van de toekomstige Muze in een exposé dat langer duurde dan de Suite. Gedeputeerde van cultuur Igor Philtjens wees op het kolenspoor, de 70 km lange verbinding tussen de mijnzetels die het decor moet worden van allerlei creatieve zaken.

Loftrompet

 Vlaams minister van cultuur Sven Gatz had enorm veel lof voor de werking van Muze en de dynamische sturing van directeur Tom Michielsen. Hij schetste de rol van Muze als bindmiddel, maar ook als platform voor organisaties en experimenten. Hij beloofde ook dat Vlaanderen de cultuurcentra niet zal loslaten. Daarop mochten de burgemeester, gedeputeerde, minister en gouverneur Reynders met een 'kortsluiting' de eerste steen verlichten, terwijl Marleen Hoydonckx het confettikanon hanteerde. Nadien kregen de aanwezigen in primeur ook de maquette van het cultuurcentrum te zien. (meer foto's)
Eerste steen van Muze is 'gelegd' |Foto 1|Eerste steen van Muze is 'gelegd' |Foto 2|Eerste steen van Muze is 'gelegd' |Foto 3|Eerste steen van Muze is 'gelegd' |Foto 4|
Startpagina
Lettergrootte
Felicitaties & wensen
26/11
Voor: KREABO Toneelgroep
Van: Alice en Jacqueline Meynen en cupers
Proficiat aan toneelgroep kreabo uit Boekt bij hun 40 jarig bestaan en hun zeer geslaagd stuk van dit jaar nu Anateuka ook voor al de auteurs het was een fijne avond en dank voor de traktatie in de school Alice en Jacqueline
23/8
Voor: Maria Claes
Van: Jean Peeters
Van harte een gelukkige verjaardag gewenst.
28/5
Voor: Mady Celis
Van: Heidi Eggen
Van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Maak er een super leuke dag van. 29/05
7/4
Voor: Willy en Simonne Hody-Aerts
Van: Nathalie Hody
op 10 april 2018, zijn jullie 50 jaar getrouwd!! een dikke proficiat !! Nog vele mooie jaren samen!