DOORPRIKT: De verschoven solidariteit

DOORPRIKT: De verschoven solidariteit

Misschien is het je al opgevallen, we zitten midden in de periode van de 11.11.11-actie en nog nooit is het in Heusden-Zolder zo stil geweest daarrond. Met het ontbijt van Femma Berkenbos gisteren en de ontbijtpakketten in Eversel vorige week, hebben we het zowat gehad voor dit jaar en dat terwijl Heusden-Zolder ooit één van de meest actieve 11.11.11-gemeenten was.

Is er dan geen solidariteit meer? Toch wel, erg veel zelfs. Alleen is die verschoven van de grote mega-organisaties naar het lokale initiatief. Voor een initiatief in de buurt of van een dorpsgenoot wordt anno 2017 welwillender in de geldbeugel getast.

Vooreerst hebben de NGO's aan populariteit ingeboet. Al dan niet opgeklopte verhalen over hoge vergoedingen aan de top en loodzware, geldopslorpende administraties hebben hun imago geen goed gedaan. De zuuraanvallen op enkele NGO's van ene Theo V. in de vluchtelingenkwestie hebben dat alleen maar versterkt.

Dat alles heeft een andere trend in de kaart gespeeld: de populariteit van projecten in het Zuiden die hier geworteld zijn of gedragen worden door inwoners van Heusden-Zolder. En ze zijn meer dan ooit verspreid over de wereld: Tanzania, Mali, Centraal-Afrika, Senegal, Congo, Bangladesh, Nepal, Peru, ... En jawel, enkele grotere organisaties als Vredeseilanden en Broederlijk Delen kunnen toch nog op steun rekenen omdat ze hier op heuse ambassadeurs kunnen terugvallen, wat hun geloofwaardigheid versterkt. Jongeren worden ook vroeger en kritisch bewust gemaakt door acties in de lagere school, of door campagnes als missie [!] sfc of Youca Action Day in het college. Kunstprojecten als Artikel 27 worden ook gekoppeld aan steun voor het Zuiden.

En dan is er de groeiende lokale, regionale en binnenlandse solidariteit. Kom op Tegen Kanker en de Rode Neuzen Actie brengen heel wat in beweging. En nu zitten we in volle aanloop naar De Warmste Week of Music For Life van Studio Brussel. Tot nu toe is al een tiental goede doelen in Heusden-Zolder ingediend en er staat een veelvoud aan acties op stapel. En het moet nog goed en wel op gang komen. Om maar te zeggen: in deze koude, harde en donkere tijden, branden nog veel lichtjes en gloeit nog heel wat warmte in onze eigen buurt. 't Mag ook eens geschreven worden.
(Dirk Reynders - Internetgazet Heusden-Zolder)
Reacties op Facebook
37216