Laat u niet vangen met namaakparfum

Laat u niet vangen met namaakparfum

De politie heeft gisteren al voor de vijfde keer in korte tijd namaakparfum in beslag genomen op de multiculturele markt. Het gaat telkens om zogenaamd dure merken die voor een prikje worden aangeboden. De verkopers - meestal van Maghrebijnse afkomst - zijn geen marktkramers, ze hebben geen vergunning en ook geen standplaats toegewezen gekregen. Ze duiken plots op, leggen een doek of stuk karton op de grond waarop ze hun flacons uitstallen, soms gaat het ook om namaakpetten of t-shirts. Ze veranderen ook geregeld van plaats, anderen staan op de uitkijk.
De echte marktkramers en het gemeentebestuur zijn er uiteraard niet mee opgezet. "Zulke malafide figuren zorgen voor een negatief beeld van de professionele marktkramer. Anderzijds stellen we ook vast dat er een ruime interesse is van de bezoekers. We raden sterk af om die spullen te kopn," zegt marktverantwoordelijke Thierry Deckers.
De politie probeert de verkopers op te pakken, meestal lukt dat, gisteren is hij kunnen ontkomen in de massa. "Het zier er naar uit dat het om een georganiseerde handel gaat. De verkopers gaan zich bevoorraden ergens in een opslagplaats in het Brusselse en zwermen dan uit over het land. Hun flacons nemen we in beslag. Als het overduidelijk om namaak gaat, gaan we de betrokken merken niet meer contacteren om de vervalsing te komen vaststellen, want dat zijn tijdrovende procedures. De inhoud gaat bij ons gewoon het toilet in," aldus commissaris Danny Wendelen. Dus als je binnenkort in het politiecommissariaat een opvallende parfumgeur waarneemt, weet je wat er aan de hand is.5775